Foto Turiștii care vin la Cluj-Napoca au HARTĂ culturală și gastronomică, cu 10 trasee spre ''comori ascunse la vedere'' / Unde pot gusta Varză a la Cluj sau Tort Eszterhazy

Clujul se clasează pe locul 4 național la numărul de turiști. Anul trecut, în județul din Transilvania au ajuns 496.360 de turiști, din care 112.329 străini - cei mai mulți din Germania, Italia, Ungaria, S.U.A , U.K., Franța, Israel, Polonia, Spania și Olanda. De punctat este faptul că, turismul clujean o duce cel mai bine pe perioada verii, când au loc și marile festivaluri de muzică din județ. 

Așadar, pentru toți străinii, românii din alte zone, dar și pentru localnicii mai tineri ai Clujului, organizația HORECA Cluj-Napoca a realizat o hartă culturala și gastronomică, care propune 10 trasee diferite ce oferă acces facil la bucătăria, istoria și viața culturală a orașului Cluj-Napoca.

10 trasee 

Aceste hărți există în format fizic, printate pe hârtie, și sunt disponibile în limbile română, engleză și maghiară. Vor fi distribuite gratuit în restaurantele și hotelurile partenere organizației HORECA Cluj-Napoca, celor două centre de informare turistică din oraș, instituțiilor de cultură, ghizilor turistici, studenților străini, etc. 

Fiecare din cele 10 trasee ale hărții beneficiază de un QR Code, care scanat cu orice smartphone deschide Google Maps, aplicație cu ajutorul căreia utilizatorii pot parcurge ruta dorită. Traseele au între 3 și 8 km. Povestea fiecărui obiectiv turistic inclus în hartă poate fi citită detalit cu un simplu click. 

Pe lângă traseele propuse, harta include și un QR Code care oferă acces spre informații utile unui turist alfat în Cluj-Napoca - numere de taxi, transport în comun (cu vinerea verde), farmacii non-stop, numărul de urgențe, contactele CFR și aeroport, locația toaletelor publice, zilele libere naționale, etc., dar și cele mai importante evenimente culturale din fiecare lună a anului în curs.

Turiștii care vin la Cluj-Napoca au HARTĂ culturală și gastronomică, cu 10 trasee spre ''comori ascunse la vedere'' / Unde pot gusta Varză a la Cluj s

O rețetă autentică clujeană și una de proveniență nobiliară

Un amănunt deloc de neglijat este legat de gastronomia locală. O rețetă autentică clujeană și una de proveniență nobiliară - Varză a la Cluj și Tortul Eszterhazy - pot fi degustate în câteva restaurante incluse pe hartă. 

Cea mai veche rețetă de ”Varză a la Cluj” a apărut într-o carte de bucate din 1695, sub numele de ”varză în mod clujean”.  Reța suna cam așa: ”Se ia o frumoasă varză murată, care se mărunţeşte frumos, subţire. Între timp, împreună cu varza, se pune la foc mic, într-o oală, o găină grasă sau o jumătate de gâscă cu slănina; se presară piper peste ea şi se fierbe bine; se toarnă şi vin atâta cât trebuie, ca să aibă gust mai bun; când se serveşte se piperează din nou”. Astăzi, este un fel principal de mâncare preparat cu varză, carne tocată și orez și poate fi gustat la restaurantele Vărzărie sau Roata. 

Tortul Eszterhazy poate fi gustat la Hotel Napoca. Rețeta este ținută secret de către bucătărese, deoare a ajuns pe mâna lor direct de la o descendentă a familiei nobiliare. 

Esterhazy este un tort cu 5 foi de bezea cu nucă, creme anglaise amestecată cu unt, nucă și lichior. Se spune că aceta își datorează numele prințului Paul de Eszterhazy. Nu se știe cine i-ar fi făcut acest tort. Deoarece tortul a apărut repede și în Austria și în Germania, se presupune că s-ar datora lui Franz Sacher, deoarece acesta, la câțiva ani după crearea tortului Sacher, s-a dus cofetar la familia Eszterházi, de aici rețeta putând ajunge repede în oricare colț al monarhiei. Așa a ajuns și în Ardeal și Banat. Vorbim despre secolul 19. Din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar.

Harta gastronomică și culturală a orașului Cluj-Napoca a fost realizată cu fonduri nerambursabile de la Primăria Cluj-Napoca, în valoare de 10.000 lei. 

Turiștii care vin la Cluj-Napoca au HARTĂ culturală și gastronomică, cu 10 trasee spre ''comori ascunse la vedere'' / Unde pot gusta Varză a la Cluj s

HARTA DISPONIBILA ȘI AICI!

Comenteaza