Vă este foame sau vă este poftă? Cum devine mâncarea dependenţă
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Mai 2023, 20:19
- Life
- Ascultă știrea
Dependența de mâncare există, iar alimentele care o "alimentează" sunt cele care au capacitatea de a oferi o satisfacție, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere emoţional.
Nu totul depinde de voinţă, ci mai ales de caracteristicile chimice şi organice ale alimentelor, multe concepute pentru a crea dependenţa, ca în cazul întregii categorii de junk food, cartofi prăjiţi, hamburgeri, pui prăjit, ciocolată, dar şi inghetata şi pizza.
În general, alimentele care dau dependenţă se caracterizează printr-o cantitate mare de sare, zahăr şi grăsimi. Combinaţia de sare şi zahăr, dulce şi sărat, este una dintre combinaţiile care produce cea mai mare dependenţă, scrie Mediafax.
Sunt acele alimente care sunt capabile să satisfacă, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere emoţional. Tocmai din acest motiv, consumul acestei categorii de alimente creşte mai mult în perioadele de stres, schimbare sau modificare a structurii hormonale, ca şi în cazul ciclului menstrual. Se creează „nevoia de satisfacţie”.
PIZZA - Pizza care creează dependenţă nu este cea preparată cu materii prime alese, cu dospire corectă şi coaptă de pizzar, ci acele produse industriale în care marea majoritate a ingredientelor folosite sunt de calitate scăzută. Se găseşte pe piaţă pizza gata preparată cu adaos de aditivi pentru creşterea dospitului şi conservanţi pentru creşterea termenului de valabilitate.
8 semne că ești dependent de mâncare
Nu poți să renunți să mănânci alimente despre care știi că nu te ajută în lupta cu kilogramele în plus? Simți o poftă exagerată sau ești obsedat de anumite alimente? Dacă începi să mănânci un aliment preferat, îți este greu să te oprești? - Dacă răspundeți cu DA la aceste întrebări sau la cele de mai jos este posibil să ai o problemă cu dependența de alimente. Iată câteva semne la care să fii atent:
1. Poftești după anumite mâncăruri, chiar și când ești sătul?
2. Atunci când mănânci ceva de care aveai poftă, consumi mai mult decât voiai?
3. Mănânci alimente la care poftești până ți se face rău?
4. Te simți vinovat după, dar repeți oricum experiența?
5. Îți găsești scuze ca să consumi alimentele la care poftești?
6. Ai încercat să renunți la acest obiceiuri sau ți-ai stabilit reguli, pe care ulterior nu ai reușit să le respecți?
7. Îți ascunzi această slăbiciune de cei din jur?
8. Simți că nu mai ai control atunci când te gândești la mâncare nesănătoasă
Acestea sunt opt dintre simptomele dependenței de alimente, identificate de Asociația Psihiatrică Americană. Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin patru dintre întrebări, atunci s-ar putea să ai o problemă.