Medicii au descoperit un nou sindrom legat de Covid

Medicii au descoperit un nou sindrom legat de Covid

Cercetători din Statele Unite și din Marea Britanie au descoperit un nou sindrom legat de Covid după ce și-au unit forțele recent pentru a  rezolva un mister medical.

După ce aproape 90% din populația din Yorkshire a fost imunizată împotriva Covid, specialiștii de la Universitatea Leeds din Regatul Unit au început să se confrunte cu cazuri cu o boală autoimună foarte rară numită MDA5 – dermatomiozita asociată cu autoanticorpi – la pacienții care păreau să nu fi contractat Covid.

Pacienții britanici prezentau cicatrici pulmonare severe, iar unii aveau simptome reumatologice – erupții cutanate, artrită, dureri musculare – care însoțesc adesea boala pulmonară interstițială. Cercetătorii au fost curioși să afle dacă există o legătură între dermatomiozita MDA5-pozitivă și Covid-19.

„Dermatomiozita este mai frecventă la persoanele de origine asiatică, în special la japonezi și chinezi”, a explicat dr. Pradipta Ghosh de la facultatea de medicină UC San Diego, într-un comunicat al universității.

Cu toate acestea, echipa de la Universitatea Leeds din Marea Britanie condusă de dr. reumatolog Dennis McGonagle, specializat în afecțiuni inflamatorii și autoimune, „a remarcat această tendință explozivă de cazuri la caucazieni”. Mai grav însă, unii dintre acești pacienți progresau rapid spre deces.

Cele două instituții au alcătuit o echipă pentru a cerceta dacă ceea ce au descoperit era într-adevăr un sindrom complet nou.

Studiul a început cu detectarea de către laboratorul britanic al dr. McGonagle a autoanticorpilor pentru MDA5 – o enzimă care detectează ARN-ul și care are printre altele rolul de a detecta Covid-19 și alte virusuri cu ARN.

Un total de 25 de pacienți dintr-un grup de 60 au dezvoltat cicatrici pulmonare, cunoscute și sub numele de boală pulmonară interstițială. Cicatrizarea pulmonară a fost suficient de gravă pentru ca opt persoane din grup să moară din cauza fibrozei progresive, a precizat dr. Gosh. Ea a menționat că există profiluri clinice stabilite ale bolilor autoimune MDA5, dar cazurile înregistrate erau diferite. Echipa medicală a explorat datele cu sistemul BoNE – Boolean Network Explorer, un cadru computațional puternic pentru extragerea de informații utile din orice formă de date de mare capacitate. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au prezentat cel mai înalt nivel de răspuns MDA5 au prezentat, de asemenea, niveluri ridicate de interleukină-15. Citiți continuarea aici

 

Comenteaza