Foto Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"

Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"
Facebook - Fauna României - Conservare prin Educaţie @Vlad Muresan
Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"
Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"
Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"
Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"
Melcul ZOMBIE din Cluj: "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror"

Pasionatul de natură, clujeanul Vlad Mureşan, a surprins în urmă cu câteva zile în judeţul cluj o scenă demnă de un documentar. Un melc parazitat de un vierme. 

O privelişte aproape înspăimântătoare, dar în acelaşi timp extrem de rară mai ales pentru ceea ce poate fi surprins în fauna autohtonă, a ajuns sub obiectivul clujeanului pasionat de natură, Vlad Mureşan.  

"După ce am ratat șansa unei filmări cu un stârc cenușiu la pescuit (din nou), apoi niciun castor nu se ivea pe lângă baraje (tot din nou), peste câteva minute dau de o scenă pe care numai în filme documentare am mai văzut-o. Un melc parazitat de un vierme trematod. Melcul zombie pe care nu credeam c-o să-l văd fix aici. Cred că viermele parazit e Leucochloridium paradoxum", a relatat Vlad Mureşan pe grupul de Facebook Fauna României - Conservare prin Educaţie, alături de fotografiile şi filmarea de exepţie din judeţul Cluj, surprinse în data de 9 iulie. 

"Cât de tare!! Nu știam că poți vedea și în România așa ceva!", i-a scris cineva pe grup autorului fotografiilor cu melcul parazitat. "Nici eu până azi" / "Te invit să-l observi mai îndeaproape, dacă le ai cu filmele horror", a răspuns Vlad Mureşan. 

"OMG! Film de groaza! F tare filmarea!!
Interesant! Nu știam ca exista asa ceva
O singura data am văzut și eu în realitate așa ceva, o scenă interesantă!
Foarte tare Vlad, nici nu știam să fie în România
Super interesant!Nici măcar nu am auzit de așa ceva! Incredibil cum ai surprins! Felicitări!
Cred, ca a fost o experienta nemaipomenita, sa vezi asa ceva in vivo in habitat din România. Eu doar în filme documentare am văzut acest fenomen, pe care l-ați filmat. Felicitări!
Teribil și fascinant. Bietul melc... acum am înțeles "i-au ieșit ochii ca la melc".... 
Libertate pentru melc!", au fost câteva dintre comentariile postării pe grupul pasionaţilor de natură cu peste 30.000 de membri. 

"Specia de trematod Leucochloridium paradoxum – în cadrul ciclului vital – schimba animalul -gazda: acesta trece de la melcul Succinea la o pasăre. Melcul consuma, accidental, ouăle parazitului odata cu dejectiile păsării. Parazitul se dezvolta în organismul gasteropodului. Larvele care ies din oua se stabilesc în ficatul melcului. Parazitii se deplaseaza in fiecare zi in numar mare in antenele melcului. Antenele i se umflă şi încep să pulseze căpătând o culoare verde-maronie. Astfel capata aspectul unor omizi. Acestea atrag atenţia păsărilor (de care paraziţii au nevoie pentru următoarea etapă a ciclului lor de viaţă) ce odată cu melcul consumă şi larvele parazitului, iar în acest fel încheie circuitul.

Acest parazit determină instalarea la melci a imposibilităţii de a detecta lumina şi astfel ei devin vulnerabili, se expun la prădători şi sunt mai uşor înghiţiţi de păsări. În acest fel pasărea infectată devine agresivă şi dezvoltă viermi adulţi care se reproduc sexual şi produc ouă. Acestea sunt eliminate prin excrementele păsărilor şi ajung pe pământ, iar ciclul se repetă. Un melc infectat este, de asemenea, mult mai probabil să scoată capul afară, în aer liber şi, chiar dacă acesta reuşeşte să supravieţuiască unei tentative de asasinat, antenele pline cu paraziţi vor reapărea, condamnând melcul la o viaţa de atacuri repetate ale păsărilor", a descris Vlad Mureşan ceea ce a aflat despre fenomenul surprins de el live, în judeţul Cluj. 

"Am revenit cu vești din ''colțul melcilor zombie''. Dacă prima dată mi s-a arătat întâmplător, în primele minute de când am ajuns acolo, azi a trebuit să verific peste 200 de exemplare (cam pe 10 m de mal) până să dau nu de unul, ci de trei melci ''infectați'', toți pe aceeași frunză de stuf. N-am eu parte pe aici de mari migrații sau scene asemănătoare, dar ciclul ăsta de dezvoltare al speciilor de trematode îl consider tot un spectacol al naturii. Sper să nu vă plictisesc cu ei, e ceva ce nu vezi zilnic în realitate (evident, eu de acum știu pe unde să mă uit). Probabil Leucochloridium paradoxum, 10/07/2024, jud. Cluj", a relatat Vlad Mureşan în următoarea zi la vânatoare de fotografii cu melci zombie.  Vezi AICI filmările lui Vlad Mureşan.

Comenteaza