Oficial moldovean: Chestiunea reunificării cu România este "demult depăşită"

Oficial moldovean: Chestiunea reunificării cu România este
Reunificarea Republicii Moldova cu România este un lucru "demult depăşit", a declarat, pentru Deutsche Welle, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, care nu vede o paralelă între situaţia celor două ţări şi reîntregirea Germaniei.

Oficialul moldovean a recunoscut rolul important al României în procesul de integrare a Chişinăului în UE şi a subliniat că R. Moldova nu mai trebuie să traducă acquis-ul comunitar.

"Cred că rolul României este important, este o ţară vecină, membră a UE, cu care avem foarte multe legături şi o cooperare foarte bună. Avem o agendă comună care pune accentul pe proiecte comune, mă refer aici de exemplu la conducta de gaz care va lega Iaşiul cu Ungheni, mă refer şi la alte proiecte de conexiune a Republicii Moldova la spaţiul energetic european. Avem şi o cooperare foarte bună în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei noastre cu cea comunitară. Profităm şi de faptul că România a tradus acquis-ul comunitar, nu va fi nevoie să-l traducem noi. Deci, avem o cooperare foarte bună şi este şi firesc şi natural ca România să ne sprijine alături de alte ţări din Uniunea Europeană", a precizat Igor Corman, într-un interviu publicat vineri de Deutsche Welle.

Întrebat dacă vede paralele între procesul de reunificare a Germaniei şi dezvoltarea relaţiilor între România şi Republica Moldova, Corman a respins comparaţia.

"Nu, nu le văd. Noi avem probleme de reunificare în contextul soluţionării conflictului cu spaţiul transnistrean. Noi dorim să devenim mai atractivi pentru partea stângă a Nistrului şi atunci cred că vom avea o bază serioasă pentru discuţii privind soluţionarea conflictului", a spus preşedintele Parlamentului moldovean, fost ambasador la Berlin.

La insistenţele reporterului, Igor Corman a declarat că o reunificare a celor două ţări este o chestiune "depăşită".

"Este un lucru demult depăşit. Scopul nostru este ca Republica Moldova să devină membră a familiei europene, să adere la Uniunea Europeană. Cooperarea cu România duce şi la o situaţie, în care multe clişee sunt tot mai mult depăşite. Este scopul nostru să ne cunoaştem mai bine. Evident, avem legături speciale cu România. Cred că este în interesul României să ne sprijine ca să ne regăsim împreună în cadrul Uniunii Europene", a punctat politicianul de la Chişinău.

Referitor la conflictul cu Transnistria, Corman consideră că, dacă R. Moldova va avea succese pe calea integrării europene, discuţiile cu Tiraspolul vor fi "mai serioase".

"Dacă noi o să avem succese pe calea integrării europene, dacă viaţa va fi mai bună în partea dreaptă a Nistrului, vom avea alte salarii, ţara va arăta altfel, eu cred că aceasta va şi crea o bază pentru discuţii mai serioase cu partea cealaltă a Nistrului, deci cu Transnistria. Şi acolo cetăţenii au acelaşi scop, să trăiască mai bine", a spus preşedintele Parlamentului R. Moldova.

 

Comenteaza