Statul maghiar se pregateste sa cumpere terenuri agricole in Transilvania. Care este strategia si ce primesc vanzatorii la schimb VIDEO

Statul maghiar se pregateste sa cumpere terenuri agricole in Transilvania. Care este strategia si ce primesc vanzatorii la schimb  VIDEO
Statul ungar pregateste un program prin care sa cumpere terenuri agricole in Ardeal, iar pentru aplicarea lui asteapta normele de aplicare ale noii legi funciare romane, a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, pentru postul de radio Erdely FM. Proiectul Ungariei prevede ca daca "cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera", iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul si pentru cotidianul Kronika. Pe de alta parte, Ministerul ungar al Afacerilor Externe sustine ca a fost "doar o idee", nu un program, si ca interviul atasatului pe probleme de agricultura din Kronika nu exista.

UPDATE - adaugă imagini video. Click pe fotografie

Statul ungar are in plan cumpararea de terenuri agricole in Ardeal si pregateste un proiect in acest sens, ale carui prime etape au fost deja finalizate, a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, intr-un interviu pentru postul de radio Erdely FM , relatat de site-ul de limba maghiara transindex.ro. Proiectul Ungariei va fi demarat daca va putea fi pus in concordanta cu legea funciara romana, a precizat oficialul, care a explicat ca se asteapta doar normele de aplicare ale noii legi funciare romane.

Amintim ca, de la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata sa le permita persoanelor fizice straine care sunt rezidente in Uniunea Europeana sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. Avand in vedere ridicarea acestor restrictii, Parlamentul a adoptat in decembrie 2013 o lege care reglementeaza vanzarea de teren agricol in extravilan catre persoanele fizice, impunand anumite drepturi de preemptiune la cumparare. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si sa fie publicata in Monitorul Oficial.

In oglinda cu proiectul pe care statul ungar il pregateste, si aceasta lege romana care asteapta in prezent sa fie promulgata prevede infiintarea unei noi autoritati care sa functioneze direct in subordinea premierului Victor Ponta si care sa poata cumpara in numele statului roman pamanturi agricole, incepand din anul 2014.

Atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti a declarat ca statul maghiar, prin programul de cumparare a terenurilor agricole, doreste sa sprijine ramanerea maghiarilor din Transilvania pe pamantul natal si s-ar concentra mai ales pe regiunile unde maghiarii sunt in minoritate, in diaspora.

Citeşte materialul integral AICI.

Comenteaza