Borbely: România nu a înaintat raportul pe Carta limbilor minoritare; începem să ne pierdem răbdarea

Borbely: România nu a înaintat raportul pe Carta limbilor minoritare; începem să ne pierdem răbdarea
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, susţine că România nu a înaintat instituţiilor europene un raport privind aplicarea prevederilor Cartei limbilor minoritare şi regionale şi avertizează că Uniunea "începe să îşi piardă răbdarea", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România a semnat Carta limbilor minoritare şi regionale, dar nu a îndeplinit toate prevederile.

"Avem câteva legi care trebuie promovate şi care ţin de UDMR, avem câteva propuneri care ţin de identitatea naţională, de folosirea limbii materne. Nu este un mesaj foarte bun spre instituţiile europene că nici până acum România nu a înaintat raportul care trebuia trimis în octombrie 2013 pe Carta limbilor minoritare şi regionale. Aşteptăm poziţia Guvernului României şi începem să ne pierdem răbdarea, pentru că e clar că în aceşti ani România nu a îndeplinit toate prevederile, deşi a semnat această Cartă", a afirmat Borbely.

Potrivit sursei citate, "e un semnal negativ ceea s-a întâmplat în Parlament, miercuri, când s-a respins o iniţiativă care se referea la posibilitatea utilizării limbii materne, când trimiţi o cerere, de exemplu, la Avocatul Poporului, să ţi se răspundă tot în limba maternă".

"Care e problema, când România s-a angajat în acest sens în Cartă? Sunt semnale negative care ţin de comunităţile etnice, nu numai de cea maghiară", a spus Borbely.

Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un instrument al Consiliului Europei care oferă principii orientative privind modul în care limbile regionale şi minoritare ar trebui protejate şi promovate în mod cotidian.

Carta a fost adoptată la Strasbourg în 1992, semnată de România în 1995 şi ratificată prin Legea nr. 282 în 2007. Carta a intrat în vigoare la 1 mai 2008.

Primul raport de evaluare al Comitetului de Experţi al CoE a fost publicat în noiembrie 2011, iar în acesta, potrivit deputatului UDMR Marko Attila, se exprima regretul că România a înaintat raportul cu o întârziere de 18 luni şi nu a furnizat informaţii clare din care să rezulte modul în care România a pus în aplicare prevederile Cartei. Atunci, România s-a angajat să ia o serie de măsuri, printre care şi atenţie sporită în ceea ce priveşte neajunsurile practice în aplicarea acestui instrument european.

 

Comenteaza