UE trebuie să susţină micile aeroporturi, care stimulează creşterea regională, susţin deputaţii europeni

UE trebuie să susţină micile aeroporturi, care stimulează creşterea regională, susţin deputaţii europeni
Politica UE în domeniul aviaţiei trebuie să acorde mai multă atenţie nevoilor aeroporturilor regionale, se arată într-o rezoluţie adoptată ieri de Parlament. Potenţialul acestora de impulsionare a dezvoltării regionale şi de decongestionare a marilor noduri de trafic aerian ar putea fi favorizat de integrarea acestor aeroporturi în reţelele de transport transeuropene (TEN-T), consideră deputaţii.

Aeroporturile regionale sunt vitale pentru coeziunea teritorială şi dezvoltarea socială şi economică, în special în regiunile care nu dispun de alte mijloace de transport, se arată în rezoluţie. Ele atrag instalarea de noi afaceri şi oferă numeroase oportunităţi turismului regional, ca şi transportului specializat de mărfuri.

"Criza şi-a arătat consecinţele asupra aeroporturilor regionale", a declarat raportorul Philip Bradbourn (ECR, UK) în cadrul dezbaterii din plen de miercuri. "Ele sunt acum marginalizate pe piaţă, aceasta determinând consolidarea relaţiilor dintre marile aeroporturi şi companiile aeriene, consumatorii având astfel mai puţine opţiuni, preţurile fiind mai mari".

Integrarea aeroporturilor regionale în TEN-T va crea oportunităţi pentru finanţările private în infrastructuri aeroportuare şi va încuraja statele membre să facă investiţii pentru conexiuni terestre integrate cu marile aeroporturi, în special trenuri de mare viteză, consideră deputaţii.

Pentru ameliorarea calităţii generale a serviciilor, anumite practici ale liniilor aeriene low cost trebuie reglementate, se arată în rezoluţie, în special costurile de rezervare abuzive şi restricţiile de bagaje care descurajează călătorii de la cumpărarea de bunuri din aeroporturi.

Deputaţii laudă decizia Spaniei de a respinge astfel de practici, având în vedere că acestea ruinează vânzările cu amănuntul şi consideră că liniilor aeriene trebuie să li se impună limite superioare în ceea ce priveşte aceste restricţii. Suma încasată de companiile aeriene pentru excedentele de bagaj şi pentru bagajele care depăşesc greutatea prevăzută trebuie de asemenea să fie limitată.

Etichete
Comenteaza