ALEGERI IN UNGARIA. Maghiarii din Cluj s-au înghesuit să voteze

ALEGERI IN UNGARIA. Maghiarii din Cluj s-au înghesuit să voteze
Maghiarii din Cluj se înghesuie să dea primul lor vot pentru parlamentul din Ungaria.

În primele opt ore de la deschiderea urnelor de la Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca, îşi exercitaseră deja dreptul de vot jumătate din cei 459 de alegători înscrişi în prealabil pe liste. Majoritatea acestora sunt posesori de dublă cetăţenie.Etnicii maghiari cu drept de vot au început să se prezinte la secţia de votare încă dela ora 6, când urnele au fost deschise oficial. „Până la ora 14 s-au prezentat la vot exact 50% din cei 459 înscrişi pe liste. Lucrurile decurg normal, n-au existat nici un fel de incidente şi sperăm că, până la ora 19, când se închide secţia de votare, săse prezinte şi mai mulţi", a declarat consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

Fără să creeze aglomeraţie, alegătorii vin aproape continuu la vot, majoritatea fiindde vârsta a treia. „Sunt clujean, dar m-am născut în Ungaria, când m-am născut eu, Clujul aparţinea de Ungaria. Şi iată că abia acum, la bătrâneţe, pot vota şi eu pentruţara în care m-am născut", spune Lajos. „E prima oară când putem vota pentru Ungaria şi e foarte important pentru noi. Nu vrem să ne mutăm în Ungaria, nu de asta e important votul nostru, ci pentru că, în sfârşit, simţim că aparţinem naţiunii maghiare", îl completează Eszter, soţia sa.

Tinerii sunt ceva mai pragmatici. „E important şi simbolic votul nostru, dar e un vot şi pentru noi, maghiarii din România, pentru că, dacă in Ungaria va fi bine, ne va fi bine şi nouă. Sperăm că noul guvern din Ungaria va continua să ajute comunităţile de maghiari din afara graniţelor", şi-a explicat Peter votul. Votul la Consulatul din Cluj a început, de fapt, încă de acum două săptămâni, când au început să vină să-şi exprime opţiunile politice, alegătorii maghiari care au optatpentru sistemul de vot prin corespondenţă.

"Până vineri, la noi, la Cluj, au votat prin corespondenţă peste 20.000 de persoane şi o pot face, în continuare, şi astăzi. În total, la Budapesta s-au înregistrat până vineri aproximativ 145.000 de voturi prin corespondenţă, din care cam două treimi din România", a explicat Magdo. Voturile exprimate în mod direct, duminică, vor fi trimise luni la Budapesta.

Etichete
Comenteaza