Aproape toţi europenii au conexiune broadband la Internet, un sfert nu ştiu folosi calculatorul

Aproape toţi europenii au conexiune broadband la Internet, un sfert nu ştiu folosi calculatorul
Conexiunile de bandă largă sunt aproape omniprezente în Europa. 95% dintre europeni au acces la o conexiune fixă de bandă largă, arată Tabloul de Bord al Agendei Digitale, publicat astăzi.

 Internetul mobil a înregistrat o creștere de 62%, atingând cifra de 217 milioane de abonamente la servicii mobile de bandă largă. 15 milioane de europeni conectați pentru prima dată în 2011, 68% dintre europeni prezenți cu regularitate online și 170 de milioane abonați la rețelele de socializare. În schimb, jumătate din forța de muncă din Europa nu dispune de aptitudini suficiente în domeniul IT&C pentru a-și putea găsi sau schimba locul de muncă. În timp ce 43% din populația UE are aptitudini medii sau superioare în domeniul internetului și poate, de exemplu, să utilizeze internetul pentru a efectua un apel telefonic sau pentru a crea o pagină web, aproape jumătate din forța de muncă nu consideră că aptitudinile deținute în domeniul calculatoarelor și al internetului sunt suficiente pentru a le asigura un loc pe piața muncii. Aproape un sfert nu au deloc aptitudini în acest domeniu. "Aceasta fiind situația, ocuparea posturilor IT&C a devenit o problemă, numărul acestora fiind estimat la 700 000 până în 2015", arată Agenda Digitală.

Cumpărăturile online reprezintă în continuare o activitate limitată la nivel național. În timp ce 58% dintre utilizatorii de internet fac cumpărături online, doar unul din zece a utilizat un site de comerț electronic dintr-un alt stat membru. Principalele probleme în acest sens sunt reprezentate de barierele lingvistice și de complicațiile birocratice (cum ar fi refuzul livrării și problemele legate de drepturile de autor).

Cetățenii, întreprinderile și inovatorii din Europa generează în domeniul digital o cerere suficient de mare pentru a ajuta Europa să ajungă la o creștere economică sustenabilă, însă acest potențial nu se poate materializa dacă nu există într-o măsură suficientă internet de mare viteză, conținut digital, activități de cercetare și competențe adecvate. Intensificarea consumului de date și trecerea la tehnologiile mobile - cum ar fi telefoanele inteligente - și la serviciile mobile - internet 3G, streaming de muzică și webmail - sunt cele mai importante tendințe în sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor (IT&C), care asigură în prezent opt milioane de locuri de muncă și reprezintă 6% din PIB-ul UE.

„Europenii sunt foarte deschiși către tehnologiile digitale și dornici să aibă la dispoziție cât mai multe opțiuni, însă guvernele și companiile din domeniu nu reușesc să țină pasul cu ei", spune vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes. "Economia europeană este afectată de atașamentul față de modelele economice și modul de gândire politică din secolul XX, iar acest lucru este cât se poate de regretabil. Investind mai puțin decât este necesar ne facem nouă înșine un mare deserviciu. Dacă nu vom lua măsuri, Europa va rămâne în urma concurenței la nivel internațional."

 

Raportul mai arată că IMM-urile nu mai utilizează comerțul electronic: "majoritatea IMM-urilor nu mai vând, nici nu mai cumpără online, limitându-și astfel exporturile și posibilitățile de a realiza venituri".

Raportul mai arată că firmele de telecomunicații continuă să le impună consumatorilor tarife foarte mari pentru roamingul de date. În perioada 2011-2012, mai multe companii și-au schimbat abordarea, oferind pachete tarifare sau tarife de roaming comparabile cu cele naționale. Totuși, consumatorii plătesc în continuare, în medie, pentru apelurile în roaming tarife de trei ori și jumătate mai mari decât pentru apelurile naționale.

Comenteaza