Comisarii de la Protecția Consumatorilor nu mai au voie să folosească dispozitivele body camera în timpul controalelor. Filmau oameni fără acord

Comisarii de la Protecția Consumatorilor nu mai au voie să folosească dispozitivele body camera în timpul controalelor. Filmau oameni fără acord
| Foto: Oleksandr_UA - Depositphotos.com/Fotografie ilustrativă

ANPC a fost sancționată de Autoritatea Națională de Supreaveghere pentru că folosea dispozitive de tip body-cam-uri în timpul controalelor, deși nu avea voie.

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în cursul lunii iunie 2023 o investigație la operatorul Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a), raportat la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

ANPC a fost sancționat contravențional cu avertisment, potrivit prevederilor Legii nr. 190/2018, potrivit unui comunicat oficial al Autoritatății Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

ANSPDCP: ANPC filma cu body camera persoane fără acord

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a efectuării unei investigații demarate în urma unor sesizări referitoare la faptul că operatorul ANPC încalcă legislația privind protecția datelor întrucât prelucrează date cu caracter personal prin utilizarea de dispozitive de tip body camera „atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control” și că „de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste imagini, fără niciun acord și fără nicio supraveghere, nu doar colegi, angajați sau reprezentanți ai unor operatori economici, ci și o mulțime de persoane private, copii sau adulți, în magazine, la piscine, în restaurant, la bar sau la salon”.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că ANPC prelucrează datele cu caracter personal colectate prin dispozitive de tip Body Camera (nume și prenume, funcție/calitate, imagine, voce, și comportament), începând cu luna mai 2023, în scopul preconstituirii de probe în legătură cu acțiunile de control.

Operatorul nu a putut dovedi faptul că prelucrarea efectuată cu mijloace de tip Body Camera are un temei în dreptul intern aplicabil acestuia. Nu s-a constatat existența vreunei dispoziții legale exprese care să prevadă utilizarea camerelor portabile de tip Body Cam, cu funcție de înregistrare audio – video, în activitatea ANPC, raportat la atribuțiile specifice ale acesteia, mai precizează ANSPDCP în comunicat.

Ca atare, s-a constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (nume, prenume, funcție/calitate, imagine, voce, comportament) prin intermediul sistemului de supraveghere audio-video portabil s-a efectuat fără să existe o obligaţie legală a operatorului, fără ca prelucrarea să fi fost efectuată pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care face parte din exercitarea autorităţii publice și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) corelat cu alin. (3) din GDPR. Potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din GDPR, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată.

ANPC trebuie să șteargă filmările făcute cu body-cam-urile

Pe lângă sancțiunea cu avertisment, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat și o măsură corectivă, dispunând ca operatorul ANPC să înceteze orice operațiune sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul dispozitivelor portabile de tip Body Cam cu funcție de înregistrare audio – video și să șteargă datele cu caracter personal din sistemul de evidență constituit ca urmare a utilizării unor astfel de dispozitive, se mai arată în comunicatul ANSPDCP.

Operatorul Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a informat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal că a dus la îndeplinire măsura dispusă.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza