Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3,5% în 2012

Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3,5% în 2012
Potrivit calendarului iniţial, cota de contribuţie ar fi trebuit să urce la 4%.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va fi de 3,5% în 2012, faţă de 3% în acest an, conform proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, a declarat, marţi, Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc.

"Pentru acest an cota de contribuţie aplicată a fost de 3%. Comparativ cu alte state, care au aplicat reduceri ale cotei de contribuţie, România va majora acest indicator", a spus Vass, la un eveniment de specialitate.

Totuşi, potrivit calendarului iniţial, cota de contribuţie pentru Pilonul II din veniturile lunare brute ar fi trebuit să fie în 2011 de 3,5%, iar în 2012 să urce la 4%, dar constrângerile bugetare, motivate de declanşarea crizei financiare în 2008, au determinat Guvernul să amâne cu un an creşterea acestui indicator.

La fondurile de pensii aferente Pilonului II cotizează 5,4 milioane de persoane, iar activele nete se apropie de 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) la 30 septembrie.

Comenteaza