Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?
Preşedintele Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scrie Deutsche Welle (DW) în pagina online de azi, întrebându-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ.

Băsescu "a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ", a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. "Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici", un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul.

În schimb, Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul, subliniind că "lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare". Acum, Parlamentul este în măsură să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu, adaugă Gabanyi.

Guvernul federal german este îngrijorat cu privire la evenimentele din România, în special cu privire la diminuarea drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW, referindu-se ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie. "Un asemenea lucru subminează statul de drept", îl citează DW pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Citește mai multe aici.

 

Etichete
Comenteaza