În slujba nelegiuirii. O judecătoare a fost reținută pentru consum de droguri, luare de mită și favorizarea infractorilor

În slujba nelegiuirii. O judecătoare a fost reținută pentru consum de droguri, luare de mită și favorizarea infractorilor
| Foto: istockphoto

O judecătoare de la Tribunalul Suceava a fost reţinută pentru 24 de ore. Printre acuzațiile căreia i se aduc se numără și consum de droguri și luare de mită.

Parchetul General a anunţat, joi, că procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală din PÎCCJ a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o inculpată, având calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, conform News.ro.

Judecătoarea este acuzată de:

  • Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (2 fapte);
  • Luare de mită;
  • Complicitate la trafic de influenţă;
  • Deţinere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale);
  • Punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

”S-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informaţii privind percheziţiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziţia altor persoane prin intermediul cărora au ajuns şi la alte persoane interesate”, anunţă procurorii, potrivit sursei citate.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata ”a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informaţii pe care în mod direct şi prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziţia unor persoane interesate”.

”Referitor la infracţiunea de favorizarea infractorului, s-a reţinut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziţii a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinţa gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază şi protecţie, produse alimentare ş.a.) în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

”Cu privire la infracţiunea reţinută la punctul 3 (complicitate la trafic de influenţă), s-a reţinut fapta inculpatei care, fără a promite că va influenţa în mod direct magistraţii dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezenţa sa la întâlnirea dintre martorul denunţător (cumpărător de influenţă) şi o altă persoană, i-a creat martorului denunţător convingerea că respectiva persoană are influenţă asupra magistraţilor şi îi poate influenţa pentru obţinerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obţinerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro„, mai arată Parchetul General.

În ceea ce priveşte infracţiunile de deţinere de droguri pentru consum în formă continuată şi punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziţia unor persoane locuinţa sa în vederea consumului de droguri.

În acelaşi dosar mai este vizată o persoană, acuzată de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Aceasta a fost de asemenea reținută. 

”În dosar au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare autorizate în cauză, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecţi sau martori. Măsura reţinerii judecătorului a fost avizată de către Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai transmis Parchetul General. 

loading...
Comenteaza