Marga: Prestigiul şi cunoaşterea României în exterior au dat înapoi în 2009-2012

Marga: Prestigiul şi cunoaşterea României în exterior au dat înapoi în 2009-2012
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, acuză fosta conducere a MAE de diminuarea prestigiului României în perioada 2009-2012, insuficienta fructificare a relaţiei cu SUA şi ţările UE şi NATO, stagnarea relaţiilor cu Rusia şi China şi o politică deficitară de personal.

"În orice discuţie asupra unui ministeriat trebuie stabilit cu acurateţe ceea ce s-a preluat de la ministeriatul anterior. Aşadar, ce s-a preluat la Ministerul Afacerilor Externe, odată cu instalarea guvernului Victor Ponta? Răspundem reunind evaluările făcute pe baza faptelor", afirmă Marga, într-o declaraţie scrisă remisă joi MEDIAFAX.

El arată că s-au constatat cel puţin şase neajunsuri în starea de până în aprilie 2012 a politicii externe a României: insuficienta fructificare a cooperărilor stabilite cu SUA, cu ţările din Uniunea Europeană şi din NATO, cu ţările parteneriatelor noastre strategice; relativa stagnare a relaţiilor cu China, cu Rusia şi cu alte ţări; efecte economice prea mici ale acţiunii externe; absenţa unei viziuni pe termen lung, ca urmare a lipsei unui proiect al României pentru deceniile ce vin; prestigiu diminuat în ultimii ani; personalul redus în reprezentanţele diplomatice ale României.

"Prestigiul şi cunoaşterea României în exterior au dat înapoi în 2009-2012", subliniază Marga.

MAE este un element al administraţiei centrale marcat, în ultimii ani, de insuficienţa continuităţii şi un deficit acut al memoriei instituţionale, de schimbări la intervale scurte care au limitat sever capitalizarea experienţei acumulate, acuză ministrul.

De asemenea, el menţionează că a fost efectuat recent un control în MAE pentru perioada 2010 şi 2011 de către Curtea de Conturi şi a fost a emis un raport de audit financiar, "care este acum în examinarea instituţiilor competente ale statului".

"La MAE nu au existat o concepţie articulată şi un program coerent de acţiuni prezentat public şi făcut cunoscut cetăţenilor ţării, privind politica externă a României din anii ce premerg 2012. Opţiunea democratică şi europeană a transformării politicii externe a ţării în obiect de acord al forţelor politice şi chiar de consens naţional a rămas necunoscută", consideră şeful diplomaţiei.

El acuză şi faptul că nu s-a asumat de MAE soluţia din Constituţia României cu privire la răspunderile majore ce revin Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei în conceperea, aprobarea şi controlul aplicării politicii externe a ţării.

Marga acuză şi politizarea din MAE şi menţionează că s-a recurs la atacuri în presa din străinătate "pentru a discredita oponenţii şi a obţine avantaje politice". "S-au luat decizii de personal pe criterii subiective (afinitate politică), care au trebuit infirmate de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cum ar fi numirile de ambasadori ai României în Italia şi Qatar, făcute în 2011-2012 de fostul Minister al Afacerilor Externe, respinse de comisiile de politica externă ale Parlamentului. În România, s-a recurs, în ultimii ani, la proceduri fără precedent, de atacare - fără motive şi malformând fapte - a unor personalităţi din ţară, prin intermediul unor publicaţii din alte ţări, pentru a cita aceste atacuri ca opinii ale străinătăţii, a discredita oponenţii şi a obţine avantaje politice", susţine Marga.

Totodată, el menţionează instalarea în minister a unei "atmosfere de infatuare sterilă şi de considerare a diplomaţiei ca un scop în sine, surd faţă de solicitarea la rezultatele măsurabile şi la apelurile societăţii".

"Profesionalismul, meritocraţia, considerarea diplomaţiei din punctul de vedere al rezultatelor s-au estompat, în pofida eforturilor personale ale unor profesionişti veritabili, care au mai rămas în reţeaua politicii externe", susţine Marga, care acuză şi că "nu s-au găsit soluţii pentru stimularea salarială a diplomaţilor care lucrează în spaţii mai puţin atractive".

El mai acuză slaba corelare a MAE cu alte ministere în privinţa activităţii ataşaţilor economici şi ataşaţilor culturali, dar şi faptul că Romania a pierdut, în 2009-2011, singura instituţie internaţională amplasată la Bucureşti: CEPES - UNESCO, "reducerea la tăcere" a Institutului Diplomatic Română prin "decizii incompetente şi clientelare", lipsa de reacţie faţă de amputarea acţiunilor de promovare a francofoniei şi a învăţării limbilor străine.

"Noua conducere a MAE şi-a asumat - după analiza lucidă, bazată pe documentarea profesionala a situaţiei moştenite la începutul lunii mai 2012 - să readucă ministerul, conform Constituţiei si celorlalte reglementări legale din România, culturii instituţionale şi memoriei profesionale existente, într-o poziţie schimbată, cu rezultate diferite şi ample în serviciul ţării noastre. (...) MAE îşi propune să promoveze, în propria activitate şi fără echivoc, valorile europene ale unui liberalism reflexiv şi ale unei social-democraţii avansate, aduse la naturala convergenţă de însăşi racordarea la cultura acţiunii luminate a timpului nostru", conchide Marga

 

Etichete
Comenteaza