Peste 10.000 de copii migranţi au "dispărut" în Europa în ultimul an, afirmă Europol
- Scris de mediafax
- 01 Feb 2016, 08:03
- Stiri nationale
- Ascultă știrea
Acest număr, dezvăluit de către săptămânalul britanic The Observer, a fost confirmat pentru AFP, duminică, de către serviciul de presă al Europol.
Potrivit lui Brian Donald, un reprezentant Europol citat de The Observer, acest număr priveşte copii a căror urmă a fost pierdută după ce au fost înregistraţi de către autorităţile europene. Aproximativ jumătate dintre ei au "dispărut" în Italia.
"Nu este nerezonabil să estimăm că vorbim, în total, de peste 10.000 de copii", a declarat Donald. "Însă nu toţi ar fi exploataţi în scopuri infracţionale. Unii dintre ei s-ar fi putut alătura unor membri ai familiilor lor. Doar că nu ştim unde sunt, ce fac şi cu cine", a adăugat el.
Aproximativ un milion de migranţi au sosit în Europa în 2015, în cadrul celei mai grave crize a migraţiei din Europa de după al Doilea Război Mondial, apreciază Europol, citat de The Observer.
Aproximativ 27% dintre ei sunt copii. "Nu sunt neînsoţiţi toţi, însă avem probe potrivit cărora o mare parte dintre ei ar putea să fie" neînsoţiţi, afirmă reprezenatnul Agenţiei europene de poliţie.
Potrivit oficialului, o "infrastructură criminală" paneuropeană sofisticată vizează de-acum migranţi în diverse scopuri. În Germania şi Ungaria, numeroşi infractori au fost prinşi exploatând migranţi.
Citeşte şi: AVERTISMENT EUROPOL: Reţeaua teroristă Stat Islamic pregăteşte ATENTATE de amploare în UE
Citeşte şi: Se deschide Centrul European CONTRATERORISM din cadrul Europol, cu sediul la Amsterdam
Grupări infracţionale care fac trafic de persoane se are că sunt mai active, în prezent, în rândul filierelor imigraţiei ilegale, urmărind să exploateze migranţi, a subliniat Donald.
Organizaţii care activează pe "ruta din Balcani" au semnalat Europol că ele consideră exploatarea unor copii migranţi drept o "mare problemă", potrivit aceleiaşi surse.
Guvernul britanic a anunţat joi că va primi doar copii refugiaţi care au fost despărţiţi de familii în conflicte, în Siria dar şi în alte ţări.