Premiul Nobel pentru pace, obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia

Premiul Nobel pentru pace, obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit, vineri, Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbuşească din cauza asasinatelor politice şi a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, paşnic, într-un moment în care ţara era în pragul războiului civil. Astfel, Cvartetul a permis Tunisiei să stabilească, în decurs de câţiva ani, un sistem constituţional de guvernare care să garanteze drepturile fundamentale ale întregii populaţii, indiferent de gen, convingeri politice sau religioase, informează un comunicat al Comitetului Nobel.

Cvartetul pentru Dialog Naţional a inclus patru organizaţii din societatea civilă tunisiană: Uniunea Generală Tunisiană a Muncii (UGTT), Confederaţia Tunisiană a Industriei, Comerţului şi Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiană a Drepturilor Omului (LTDH) şi Ordinul Tunisian al Avocaţilor.

Aceste organizaţii reprezintă diferite sectoare şi valori ale societăţii tunisiene: munca şi bunăstarea, principiile statului de drept şi drepturile omului. În baza acestora, Cvartetul şi-a exercitat rolul de mediator şi forţă motrice pentru a avansa dezvoltarea democratică pe cale paşnică a Tunisiei, cu o mare autoritate morală.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2015 este acordat acestui Cvartet, nu celor patru organizaţii individuale, precizează Comitetul Nobel.

Comenteaza