Sergio Mattarella a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Italiei

Sergio Mattarella a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Italiei
Noul preşedinte italian, Sergio Mattarella, a depus jurământul, marţi, în faţa Parlamentului reunit în şedinţă plenară la Roma, relatează agenţia ANSA, în pagina electronică.

"Jur că voi fi credincios Republicii şi voi respecta cu devotament Constituţia", a declarat Mattarella, în vârstă de 73 de ani, ales duminică cel de-al 12-lea preşedinte al Italiei.

Fostul ministru şi judecător la Curtea Constituţională a fost ovaţionat îndelung înaintea depunerii jurămânatului. Ulterior, el a susţinut un discurs, în care a promis să fie "imparţial" în rolul său de "arbitru" al politicii italiene în următorii şapte ani. Noul preşedinte le-a cerut, de asemenea, "jucătorilor" politici să colaboreze cu el.

Anterior, Mattarella a avut o scurtă discuţie cu premierul Matteo Renzi.

După depunerea jurământului, noul preşedinte este aşteptat la Palatul Quirinal pentru ceremonia de învestitură.

Preşedintele Italiei are în general atribuţii onorifice, dar el joacă un important rol de arbitru în caz de criză politică, ceea ce s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani. Predecesorul lui Mattarella, Giorgio Napolitano, care va împlini 90 de ani în 2015, a demisionat la începutul lui ianuarie, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat, din cauza vârstei înaintate.

 

Comenteaza