Surse NATO: Turcia riscă în continuare să fie vizată de rachete lansate din Siria

Surse NATO: Turcia riscă în continuare să fie vizată de rachete lansate din Siria
Turcia prezintă în continuare riscul de a fi vizată de rachete lansate din Siria, atrage atenţia un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citat de agenţia Anadolu, potrivit publicaţiei Daily Sabah.

Avertismentul a fost lansat în contextul în care Statele Unite şi Germania au anunţat că nu vor prelungi prezenţa sistemelor de rachete în Turcia.

"Chiar dacă riscul atacurilor cu rachete din Siria în Turcia este considerat redus, există în continuare probabilitatea ca rachetele lansate de armata siriană împotriva forţelor opoziţiei să cadă în Turcia", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

Berlinul şi Washingtonul au semnalat recent că vor retrage sistemele Patriot staţionate temporar în sudul Turciei. Guvernul de la Berlin a anunţat că sistemele antirachetă vor fi retrase la începutul anului 2016. "Decizia a fost luată în contextul evaluărilor făcute de NATO în iunie 2015, care au stabilit că riscul rachetelor balistice siriene este redus", a argumentat Ministerul german al Apărării.

În ultimii ani, regimul sirian a lansat sute de rachete balistice spre forţele insurgente, unele obuze căzând în Turcia.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

 

loading...
Etichete
Comenteaza