Ucraina a acceptat deschiderea unui lectorat de limbă română la Cernăuţi

Ucraina a acceptat deschiderea unui lectorat de limbă română la Cernăuţi
Guvernul ucrainean şi-a exprimat acordul pentru deschiderea unui lectorat de limbă română la Universitatea din Cernăuţi, a anunţat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

"Aş vrea să salut astăzi notificarea pe care am primit-o în urmă cu câteva zile din partea autorităţilor ucrainene privind deschiderea unui lectorat românesc la Universitatea din Cernăuţi", a declarat şeful diplomaţiei române, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul ucrainean, Leonid Kojara, aflat în vizită la Bucureşti.

Titus Corlăţean a precizat că dialogul cu Leonid Kojara a fost "cuprinzător", fiind atins "calendarul contactelor politice relevante".

În timpul vizitei a fost semnat planul de consultări între MAE român şi MAE ucrainean pentru perioada 2013-2014.

Totodată, cei doi oficiali au discutat chestiunea minorităţilor, urmărind armonizarea abordărilor în ceea ce priveşte "asigurarea drepturilor specifice ale cetăţenilor ucraineni de etnie română şi ale cetăţenilor români de etnie ucraineană în conformitate cu standardele internaţionale şi bunele practici în materie".

"Am decis să relansăm activitatea şi să organizăm, posibil în toamna acestui an, o nouă sesiune a comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pe problemele asigurării drepturilor minorităţilor", a spus Titus Corlăţean.

O altă temă abordată a fost cea a finalizării negocierilor pentru semnarea acordului de mic trafic de frontieră. "În esenţă au rămas două puncte care trebuie clarificate, care au şi un conţinut tehnic important. La unul dintre ele avem destul de recent o decizie CJUE pe acest tip de problematică, care reprezintă o decizie cu putere juridică obligatorie şi care ne dă direcţia, soluţia care trebuie respectată de toate statele membre UE, dar şi de statele partenere", a afirmat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a punctat faptul că astfel de acorduri sunt "extrem de benefice pentru cetăţenii aflaţi pe o anumită fâşie de-a lungul frontierei de o parte şi de alta".

Cei doi miniştri au convenit şi asupra impulsionării contactelor şi negocierilor pe tema litigiului privind combinatul de la Krivoi Rog, precum şi a intensificării schimburilor comerciale care în 2011 s-au ridicat la peste 2 miliarde de dolari.

Totodată, Titus Corlăţean şi Leonid Kojara au avut un schimb de vederi privind conflictele îngheţate, mai ales cel transnistrean, în contextul în care Ucraina deţine preşedinţia în exerciţiu a OSCE.

"Am reiterat poziţia României privind necesitatea unor progrese pe fond care să abordeze şi aspectele politice din cadrul negocierilor în format 5 plus 2, care să conducă la o soluţie pe baza respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii R. Moldova", a subliniat ministrul român de Externe.

Leonid Kojara a adresat premierului Victor Ponta şi şefului diplomaţiei române invitaţia de a vizita Ucraina.

 

Comenteaza