UE: România figurează printre ţările ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protecţia mediului

UE: România figurează printre ţările ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protecţia mediului
Uniunea Europeană ar putea reduce cu 24% emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2020, cu 4% mai mult decât obiectivul stabilit, anunţă Agenţia Europeană pentru Protecţia Mediului (AEE), România având un parcurs care îi permite să atingă ţintele fixate, de 20%, relatează AFP.

În anul 2013, emisile de gaze poluante au scăzut cu 1,8% faţă de 2012 şi cu 19,3% faţă de anul de referinţă, 1990.

"Dacă măsurile anunţate de statele membre vor fi implementate, scăderea gazelor cu efect de seră va fi de 24% în 2020", explică AEE.

Uniunea Europeană a stabilit în anul 2008 reducerea cu 20% a gazelor cu efect de seră până în 2020, precum şi utilizarea în proporţie de 20% a energiilor regenerabile şi atingerea unei eficienţe energetice de 20% comparativ cu nivelul care ar fi fost în 2020 dacă nu s-ar fi adoptat nicio măsură.

"Analiza noastră demonstrează că Europa este pe cale să atingă obiectivele stabilite pentru anul 2020", a declarat Hans Bruyninckx, directorul AEE. "Dar nu avem loc să fim automulţumiţi, pentru că raportul relevă ţări şi sectoare în care progresele sunt mai lente decât era prevăzut", a adăugat el.

La nivel naţional, nouă state UE sunt pe cale să atingă obiectivele stabilite: România, Croaţia, R.Cipru, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Slovacia şi Marea Britanie.

În schimb, Austria, Belgia, Finlanda, Irlanda şi Spania nu au rezultatele estimate în privinţa reducerii gazelor cu efect de seră, iar Franţa, Irlanda, Malta, Olanda, Portugalia şi Spania nu au rezultatele scontate în privinţa energiilor regenerabile.

Liderii europeni au semnat vineri un nou acord privind starea climatului în anul 2030. Documentul are obiectivul reducerii gazelor cu efect de seră cu cel puţin 40%, al creşterii nivelului energiilor regenerabile la 27%, iar eficienţa energetică ar urma să ajungă la 27% comparativ cu anul 1990.

Comenteaza