Ce priorități are administrația de la Jucu în domeniul social și al mediului

Ce priorități are administrația de la Jucu în domeniul social și al mediului

Primarul de la Jucu, Valentin Pojar, atrage atenția că, în anul 2024 s-a intensificat migrația populației dinspre alte localități spre comuna Jucu, aceasta fiind formată în marea majoritate din familii tinere, din clasa de mijloc, care au achiziționat o locuință în una dintre localitățile unitații administrativ-teritoriale.

Valentin Pojar arată, în raportul său de activitate, că domeniul social a fost o prioritate pentru administrația de la Jucu, în cursul anului trecut, și a inclus o serie de proiecte.

În privința migrației, potrivit lui Pojar, o mare parte dintre familiile tinere nu și-au făcut încă mutația legală a domiciliului în acte, deoarece sunt interesați să-și înscrie copiii la creșă, gradinită sau școală în Cluj-Napoca, de unde, de altfel și provin.

„Aceasta infuzie de populație tânără a ridicat și nivelul mediului de trai pe întreaga comună, lucru care se poate constata din interesul unor companii de retailer care au deschis afaceri, sau sunt pe cale să deschidă afaceri în Jucu.

(...) Am acordat ajutoare de urgență pentru înmormantare în suma de 78.500 lei. Am acordat premii pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și cuplurile care aniversează 50 de ani de căsătorie în suma de 54500 lei.

Începând cu anul scolar 2024-2025 funcționează Gradinița cu program prelungit și creșa din localitatea Juc Herghelie unde sunt înscriși un număr de 58 antepreșcolari și 65 de preșcolari.

Având în vedere existența parcului industrial pe raza comunei, a unor firme mari din afara acestuia, dar și de mâna de lucru absorbită de sectorul de construcții civile, rata șomajului este la cel mai scăzut nivel”, a spus primarul de la Jucu.

Bătăi de cap cu rampele clandestine

Valentin Pojar mai arată că și în anul 2024 administrația de la Jucu a avut de muncit pentru curățarea rampelor clandestine de gunoi. „Mulți dintre concetățenii noștri, pentru a evita cheltuielile generate de eliminarea deșeurilor rezultate din construcții, apeleză la depozitarea acestora în locuri nesupravegheate. Deși încercăm să-i depistăm pe acești contravenienți, rareori, aproape niciodată nu pot fi depistați pentru a li se aplica amenzile cuvenite. Este necesar să multiplicăm mijloacele de supraveghere a locurilor care constituie, de regulă, depozite ilegale de deșeuri, iar poliția locală să-și intensifice acțiunile de prevenire și depistare a celor care încalcă legea.

Persistă de asemenea, problema colectării selective a deșeurilor reciclabile, în special a ambalajelor provenite din gospodăriile populației. Întâmpinăm aceleași probleme din anii precedenți, cu lipsa procesatorilor unor deșeuri, precum cele din sticlă, lemn și materiale textile, precum și a celor rezultate din construcții. Implementarea legislației în acest domeniu se face cu greutate, pentru că pe lanțul colectare, transport, depozitare, selectare, valorificare și procesare există verigi lipsă. Considerăm că producatorii de ambalaje ar trebui să aibă obligația, stabilită prin lege, de a recicla ambalajele colectate, astfel încât lanțul amintit să se închidă, iar materialele reciclate să reintre în circuitul economic, în loc să devină factori de poluare”, a mai spus Pojar.

 

Comenteaza