Ohooo... Pe Frunzişului răsare un bloc cu 15 etaje. Cum îşi bate Primăria singură cuie în talpă
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mar 2018, 11:57
- Administraţie
- Ascultă știrea
Un prim bloc dintre cele gigant pe care George Dorin Bob intenţionează să le construiască pe „varianta" Mănăştur - Zorilor a fost autorizat.
Ansamblul imobiliar „cu cântec" poate să pornească la drum. Primăria a autorizat un bloc de 15 etaje pe strada Frunzişului, în zona magazinului Lidl. Vă mai amintiţi de scandalul cu Lidl, care nu se putea deschide dacă nu se realiza un sens giratoriu? Şi care s-a deschis totuşi, în decembrie 2016? Ei bine, sensul giratoriu a fost uitat complet, în timp ce proiectul imobiliar se dezvoltă.
Şapte blocuri, autorizat unul
Autorizaţia emisă vizează primul dintre blocurile care urmează să fie construite pe un teren de 6 hectare din zona Frunzişului. În document nu mai apare nicio obligaţie privind un sens giratoriu. „Vrem să ridicăm şapte blocuri, care vor avea în jur de 600 de apartamente de categorie mediu plus (adică mediu spre lux n. red.). Acum acestea sunt în faza de proiectare, sper ca la primăvară (2017 n.red) să putem începe lucrările", spunea Cornel Tarţa, acţionar Napopark, în vara anului 2016. Planul urbanistic zonal (PUZ) fusese aprobat în 22 septembrie 2015, în Consiliul Local. Napopark este societatea care a depus documentaţia pentru PUZ, dar pe autorizaţia actuală apare o altă firmă, Studium Green SRL. Şi la una, şi la cealaltă, acţionar majoritar este Dorin George Bob, fost partener de business al lui Ioan Bene.
Napopark SRL este o firmă fondată în 2007 şi controlată de Dorin George Bob, care şi-a făcut un nume cu MIB Production şi cu brandul de conserve Arovit. Cornel Tarţa, un tânăr businessman care deţine societatea de medicină de laborator Euromedlab, dar care a investit şi în alimentaţie publică, respectiv în saloane de înfrumuseţare, este acţionar minoritar la Napopark.
Dorin George Bob este şi în spatele unui alt proiect imobiliar de proporţii, prin societatea Studium Green. A pus mâna pe un teren de aproape 10 hectare de lângă Iulius Mall, dorit de-a lungul timpului de mai mulţi dezvoltatori imobiliari, şi a construit trei clădiri cu şase etaje. O parte din teren a fost vândut şi acolo către Lidl, iar o alta, către Kaufland. Lidl a stat închis şapte luni, în 2017, din cauză că Bob trebuia să construiască şi aici un sens giratoriu şi nu a făcut-o decât în toamna anului trecut.
Bob a devenit şi administrator cu drepturi depline al Agromec Unu, societatea care deţine terenul de lângă Iulius. Agromec Unu este o societate care a preluat acest teren şi altele de la Agromec SA, companie născută din Staţiunea pentru Mecanizarea Agriculturii din perioada comunistă. Şi în aceste afaceri apare Cornel Tarţa.
Omul de afaceri Dorin George Bob este acţionar şi în proiectul blocurilor-turn de pe Calea Floreşti, blocate de criză şi devenite subiectul unui litigiu între dezvoltator şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Într-o discuţie cu păgubiţii de pe Calea Floreşti, Bob le-a oferit acestora apartamente în ansamblul de pe Frunzişului, pentru ca aceştia să se retragă dintr-un proces.
De curând, ZIUA de CLUJ a scris că Studium Green a câştigat un proces cu Primăria pentru mansardarea ansamblului imobiliar Vision, care a fost terminat încă din 2014 şi care este locuit. Aşadar, oamenii se vor alege cu un şantier deasupra capului. Ca o judecată de valoare, să spunem că până la ridicarea ansamblului de lângă Iulius Mall, Studium Green a construit mai degrabă oribilităţi, cum e şi construcţia din fotografie.
De ce Primăria îşi bate cuie în talpă
În imediata apropiere a imobilelor pe care doreşte să le ridice George Dorin Bob ar urma să trece breteaua care va lega strada Frunzişului de centura metropolitană, care va ocoli Clujul prin partea sa sudică. Numai că centura are termen de realizare anul 2023, în timp ce primul bloc al ui Bob are durata maximă de execuţie a lucrărilor de 3 ani, deci va fi gata în 2021.
Frunzişului este deja super-aglomerată, e de prisos să amintim cum arată „varianta" când vin mănăşturenii şi floreştenii de la muncă. Dacă se autorizează toate cele şapte blocuri cu un total de 600 de apartamente, este evident că nu se va mai putea respira în zona respectivă.