Cum și-a dat Emil Boc doctoratul. Dezvăluirile unui membru al comisiei

Cum și-a dat Emil Boc doctoratul. Dezvăluirile unui membru al comisiei

După ce deputatul Emanuel Ungureanu a făcut insinuări despre teza de doctorat al edilului Emil Boc, un membru al comisiei, la acea vreme, face dezvăluiri din „culisele” examenului.

„Suspiciunile, insinuările și prezumția de vinovăție vor distruge încrederea în orice și oricine. Văd că se rostogolesc pariuri pe Facebook cu insinuarea că, negăsindu-i cineva teza de doctorat, aceasta fie nu este, fie e un fake.” a scris Mihaela Miroiu. 

Mihaela Miroiu a fost în comisia de susținere a tezei de doctorat a lui Emil Boc: ”Se întâmpla în anul 2000. L-am cunoscut pe Emil Boc ca asistent universitar, apoi lector în nou înființata facultate de Științe politice de la UBB, Cluj. Un tânăr atât de dedicat creării unui domeniu foarte nou rar am întâlnit. Era mâna dreaptă a profesorului Boari. ”

Politică nu făcea. Deloc. Era devotat proiectului universitar.

Profesoara și-l amintește pe Emil Boc drept un tânăr devotat: „Între 1994-2000 a făcut ceea ce am făcut mulți dintre noi: ne-am împărțit viața între două mari scopuri: 1. să studiem noi înșine în vest (mai ales SUA); 2. să aducem acea știință în domeniile pe care le introduceam în învățământul superior românesc. Era un regim de muncă de de 16-18 ore pe zi. Desigur, fără week-end și vacanțe. Mai tânărul meu coleg de la Cluj făcea exact la fel. Politică nu făcea. Deloc. Era devotat proiectului universitar”.

Teza edilului avea ca subiect constituții comparate, cu accent pe analiza regimurilor prezidențiale, semiprezidențiale și parlamentare.

Mihaela Miroiu: „Timp de aproape o oră și jumătate a răspuns criticilor comisiei”

Susținerea tezei a fost la fel de dificilă precum scrierea ei: „La susținere, în partea finală a trebuit să răspundă (să își apere teza, potrivit tradiției oricărui doctorat care se respectă). Timp de aproape o oră și jumătate a răspuns criticilor și întrebărilor mele și ale altor colegi din comisie.  A făcut-o exemplar, științific vorbind, extrem de pasionant, uman vorbind. A fost unul dintre cele mai vii și mai bune evenimente de acest tip.”, spune profesoara. 

Văzând capacitățile și vocația sa, profesoara l-a îndumat pe tânărul de la acea vreme să-și transfere ideile la nivel politic. Iar la scurt timp a devenit parlamentar.

„Nu îl iau în brațe politic. A avut și imensul ghinion al uni prim-ministeriat în plină criză financiară mondială. Un lucru vreau să îl rețineți: nu îl mai confundați cu făcăturile cunoscute. Nu are nicio legătură. Omul acesta a studiat și a muncit enorm pentru doctorat”, a concluzionat profesoara, Mihaela Miroiu. 

Comenteaza