Video Parc în locul betoanelor. Iulius Carbochim: ''Contribuim la crearea unui parc de 14 ha prin care curge Someșul"/ Cum va fi gestionat traficul și ce beneficii economice aduce proiectul pentru Cluj

Parc în locul betoanelor. Iulius Carbochim: ''Contribuim la crearea unui parc de 14 ha prin care curge Someșul"/ Cum va fi gestionat traficul și ce beneficii economice aduce proiectul pentru Cluj

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de restructurare urbană a platformei industrială Carbochim, din Piața 1 Mai, strada Porțelanului Cluj-Napoca, dezvoltat de Iulius Group, se pregătește să primească aprobarea Consiliului Local. Investiția de 500 milioane euro va fi finalizată în termen de 3 ani de la data începerii efective a șantierului. 

Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de restructurare urbană a platformei industrială Carbochim, a vorbit la ZIUA LIVE despre propunerea companiei Iulius GROUP pentru zona de aproape 14 hectare, inaccesibilă astăzi publicului larg, cât și despre beneficiile economice pe care viitoarea dezvoltare urbanistică le va aduce pentru comunitatea locală. 

Ansamblul mixed-use, care prevede spații de birouri și rezidențiale, spații culturale, parc și mall, va fi ridicat pe o suprafață de 13,7 hectare. Proiectanți sunt arhitecții de la Biroul de Proiectare Trans Form din Cluj-Napoca, care se ocupă de numeroase ansambluri imobiliare în dezvoltare în oraș. Conceptul proiectului este realizat de celebrul birou de arhitectura UN Studio din Olanda.

Lucrările ar putea începe la finalul anului 2024

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de restructurare urbană a platformei industrială Carbochim s-a aflat, până recent, în consultare publică pe site-ul municipalității clujene. Urmează propunerea acestuia spre aprobare în Consiliu Local după care, în urma unui vot pozitiv, se vor iniția procedurile pentru obținerea autorizației de construir, pentru ca ulterior să se poată trece la construcția efectivă, termenul estimat fiind finalul anului 2024 - primăvara lui 2025. Proiectul ar urma să fie finalizat și funcțional în termen de 3 ani de la debutul șantierului. 

''Proiectul este unul de regenerare și reconversie a unei foste zone industriale. Ca situație particulară, platforma Carbochim este astăzi o zonă inutilizabilă, care în urma proiectului va fi redată publicului larg, la nivelul de servicii pe care noi le-am utilizat și în alte dezvoltări din portofoliul nostru. Noi ne propunem să finalizăm amenajările în termen de 3 ani de la debutul efectiv al construcției, conform autorizației de construire, conform experienței, particularităților. Fiind aproape de Someș, este o provocare privind pânzele freatice, am identificat și straturi de sare, pe care ne străduim să le evităm", a declarat Sorin Guttman.

Parc în locul betoanelor industriale 

Proiectul Iulius Carbochim se conturează în jurul unui parc, dat fiind interesul comunității locale pentru spațiile verzi. Practic, mare parte din betoanele fostei platforme industriale, care în prezent însumează 90% din teren, vor fi transformate în zone verzi. Conform documentației, proiectul presupune amenajarea a 52.143 mp de zone verzi. În fostul sit industrial, spațiul verde va ocupa 42.163 mp (30% din suprafața întregului proiect). Cea mai mare parte va fi pe sol natural (29.399 mp), iar restul peste parcaj (12.764 mp).

''Proiectul este complex în integralitatea sa. Noi ne bucurăm de interesul comunității pentru spațiile verzi. Ne dorim la fel de mult să avem spații verzi, ele fiind cele mai căutate de către clujeni și cele care generează atracție, relaxare, care te scot din casă. Am adus copaci maturi într-o pepinieră realizată împreună cu cei de la USAMV, pe care am completat-o cu arborii relocați de pe platformă. Propunem ca spații verzi 4.2 ha, din care 3 ha sol natural și1.2 pe sol construit - similar cu ceea ce am mai făcut în Iași și Timișoara și astfel avem proba că aceste amenajări funcționează. Pe lângă aceste 4.2 ha, adică 30% din proiect, mai este acoperiș înnierbat al mall-ului, cu zone interactive și grădini suspendate, dar și cu fațade pe care se extinde vegetația. Spre comparație, Parcul Feroviarilor are 5 ha, Parcul Armătura 3 ha, ca și comparație'', a mai spus Guttman.

600 de arbori și 100.000 de plante, în noile spații verzi

Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 metri, sunt reuniți într-o pepinieră găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă. Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană a platformei Carbochim.

Concomitent, va fi păstrată și vegetația existentă în arealul industrial, dar și cea de pe malul Someșului (amenajat în cadrul proiectului), în funcție de posibilitatea recuperării, așa cum reiese din studiile dendrologice realizate. Cadrul natural creat prin noile zone verzi ce vor fi amenajate, de aproximativ 5 hectare, va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni.

Conectivitate cu parcurile recent inaugurate de Primărie

Amintind de cele două parcuri, recent modernizare și inaugurate de către municipalitate - Feroviarilor și Armătura - cei de la Iulius GROUP vor conecta propriul proiect de aceste noi zone verzi redate clujenilor.

''Este benefic pentru toată lumea să avem o zonă verde extinsă. Sunt aproape 14 ha de spațiu verde reunite în cele 3 obiective. Ceea ce ne-am propus este să contribuim la realizarea unui parc prin care trece un râu, Someșul. În parcul nostru vom avea alei de promenadă, mobilier urban, zonă de evenimente, zonă de food and drinks, piste de biciclete, exemple pe care le întâlnim deja și la Iulius Mall Gheorgheni. Nu ne dorim să avem nu doar o zonă verde de admirat, ci una de utilizat'', a subliniat project manager-ul Iulius Carbochim.

Reamenajarea Pieței 1 Mai, pasarele peste Someș și piste velo/pietonale 

Beneficiarul și-a asumat, prin contract, să reabiliteze/reamenajeze Piața 1 Mai și strada Porțelanului, care va avea dimensiuni de bulevard, dar și să dezvolte trasee pietonale și velo pe malul Someșului. De altfel, urmează să se construiască un pod auto și două pasarele pietonale și velo peste râul Someș.

''Noi ne propunem să intervenim pe malurile Someșului în conformitate cu decizia municipalității. Astăzi este inaccesibilă, fiind limitată de un zid, pe care noi îl vom îndepărta parțial. Avem peisagiști și un studiu realizat în colaborare cu USAMV privind arborii care s-ar putea păstra, elimina sau reloca, pentru a permite accesul clujenilor. Acum este o zonă dezvoltată natural și unii copaci ar pune în pericol circulația. Noi am înaintat propunerile noastre municipalității. De asemenea, am achiziționat și două parcele de teren, care acum sunt betonate, dar care vor fi verzi și incluse în parc. Foarte multe din suprațele existente astăzi pe platforma industrială pierd această calitate de zonă betonată, astăzi 90% din teren este așa. Astăzi vorbim de sub 1 ha de zonă verde, iar la final vom avea peste 4 ha de zonă verde fără betoane'', a punctat Guttman. 

Proiectul va fi conectat ulteior cu mai multe investiții publice viitoare: culoarul rutier de nord, trenul metropolitan și culoarul verde albastru, care cuprinde Someșul și malurile sale. Fosta fabrică Carbochim  este relocată și retehnologizată, fără perioade de inactivitate.

Studii de trafic realizate de UTCN

O astfel de dezvoltare va aduce mulți vizitatori în zonă, într-un oraș care suferă la capitolul aglomerație în trafic. Reprezentanții Iulius Group, care au gândit un număr de 4.800 de locuri de parcare în cele 4 niveluri de subsol ale ansamblului, din care 900 pentru mașini eletrice, plus alte 1.600 pentru biciclete, au dezvăluit că au realizat două studii de trafic împreună cu UTCN, iar concluziile sunt surprinzătoare:

"Am realizat studiile de trafic împreună cu UTCN, iar concluziile acestora au fost că nu va crește aglomerarea, ci va scădea pentru că se va crea un nou pol de interes în oraș. Mare parte din nevoile celor care locuiesc în zonă vor fi satisfăcute aici, pentru că aceștia să nu se mai deplaseze în oraș. Avem circa 900 de locuri de parcare pentru mașini electrice, 1.600 locuri de parcare de biciclete. Trebuie să și îmbrățișăm acest obicei. De asemenea, vom realiza și alte lucrări de infrastructură în zonă, care vor duce la fluidizarea și optimizarea circulției rutiere, de la lărgirea străzilor, poduri și pietonale peste Someș". 

Clădiri din fosta Carbochim, transformate în centru cultural și facilități co-working

Hala cu arcade din anii '50 (în suprafață de 600 mp) va fi astfel conservată și adusă în circuitul public, primind funcțiuni culturale: activitatea va fi coordonată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. De asemenea, în interiorului mall-ului vor fi amenajate o grădină japoneză și o sală de evenimente. Proiectul mai prevede și spații pentru evenimente în aer liber (amfiteatru), dar și cele mai noi concepte cinematografice la interior.

De asemenea, o altă clădire de patrimoniu industrial, ce va face obiectul unei reconversii, este cea administrativă, care va reuni atât facilități co-working, cât și spații pilot de încurajare și promovare a talentelor și a inițiativelor creative locale. 

Cel mai mare mall din România, cu grădini urbane pe 4,2 ha, și un nou concept: family-entertainment

Mall-ul prevăzut în proiect va fi cel mai mare din România, numărând 4 etaje. Clădirea de biroui va avea 8 etaje, iar blocul de locuințe 19. Acesta din urmă va găzdui 152 de apartamente. Un număr de 4.800 de locuri de parcare sunt propuse în cele 4 niveluri de subsol ale ansamblului. 

Pe lângă spații comerciale, mall-ul va cuprinde și zone de activități culturale și entertainemnt pentru familiile cu copii. Acest concept de family-entertainment se va regăi și outdoor, pe cele peste 4,2 hectare de grădini urbane (amenajate la sol și peste parcările subterane).

''Proiectul va integra și un concept de entertainment în premieră în regiune, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Un alt centru de distracție va fi special dedicat copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare. De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți. Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.

Conceptul family-friendly se va concretiza și prin facilități dedicate părinților, de la spații „mama și copilul”, cărucioare și mese speciale utilizabile gratuit pe parcursul vizitei în proiect, până la amenajări cu alei permeabile, prin care apa se poate infiltra și care oferă o plimbare cât mai lină a bebelușilor în cărucioare, precum și o selecție a plantelor prietenoase cu cei mici. Family-friendly vor fi în primul rând zonele verzi amenajate prin proiect, unde părinții își vor putea lăsa copiii să se joace în siguranță și să interacționeze. Vor fi create spații pentru copii, unde vor fi organizate activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts etc'', se arată în proiect. 

De asemenea, proiectul mai vine cu un concept inedit pentru clujeni: piață de fructe și legume proaspete. "Am considerat că la Cluj, o astfel de piață ar fi de succes", sunt de părere investitorii. 

Interes regional, câștig în economia locală

"Proiectul este unul cu adresabilitate generală, va avea facilități pentru familii, pentru copii adolescenți, este gândit pentru a oferi servicii celor care lucrează în proiect sau în zonă. De asemenea, adresabilitatea este una regională, atât prin dimensiuni cât și prin varietate. 

Proiectul va avea un impact econimic direct, prin ceea ce aduce acesta la Cluj-Napoca, adică o zonă cu funcțiuni pe una neutilizată în prezent și unul indirect,prin ceea ce va atrage în zona de Nord a Clujului, și anume dezvoltarea de zone rezidențiale și servicii. Undeva la 6.000 de persoane vor lucra la proiect, în construcția proiectului vor fi implicate 2.000 de persoane în faza de realizare. De asemenea, urmează operarea acestuia, care va genera noi locuri de muncă, taxe și impozite, dar și un standard mai ridicat din viață nu doar în zonă, ci în regiune", a conchis Sorin Guttman. 

Carbochim S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere. Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare. Compania unde IULIUS e acționar majoritar are planuri mari în ceea ce privește producția.

Comenteaza