Cum strâng cureaua parlamentarii Clujului
- Scris de Valentin Malaescu
- 10 Ian 2013, 20:37
- Politica
- Ascultă știrea

în chirie şi chiar să renunţe la maşinile de serviciu.
Reuniţi în comisii, aleşii caută soluţii de reducere a cheltuielilor. În condiţiile în care premierul Victor Ponta a anunţat că nu intenţionează să suplimenteze bugetul parlamentului, deşi numărul parlamentarilor a crescut considerabil, de câteva zile.
Senatorul PSD Alexandru Cordoş admite că parlamentarii trebuie să dea un semn de solidaritate în condiţii de criză, dar fără a se cădea în extreme populiste. „Categoric, există o risipă şi pot fi identificate locuri în care s-ar putea face unele reduceri, cum ar fi cazarea parlamentarilor. Părerea mea este că instituţia trebuie să găsească o cazare pentru parlamentar, nu să-şi caute el, dar pot fi găsite alte hoteluri sau chirii mai ieftine. Apoi sunt maşinile pe care fiecare le avem în teritoriu şi care sunt foarte vechi, de opt ani. În loc să tot băgăm bani în ele cu reparaţiile, mai bine luăm în leasing maşini noi. Sau, ca o soluţie nu de viitor, ci de moment, până trece criza, să se renunţe de tot la aceste maşini. Apoi trebuie revăzută structura personalului parlamentului. Deci sunt de acord, dată fiind situaţia din ţară, că trebuie să demonstrăm şi noi solidaritate şi să reducem cheltuielile la minimum, dar păstrând calitatea de demnitar a parlamentarului. Nu-i poţi lua parlamentarului minimul necesar pentru a-şi desfăşura activitatea", a apreciat Cordoş.
Totuşi, el susţine că Senatul nu poate funcţiona cu bugetul alocat în acest moment. „Bugetul alocat pentru 2013 Senatului este cam cu 30% mai mic decât bugetul pe care l-a avut în 2010. Dacă luăm în calcul şi creşterea numărului de parlamentari, generată de o lege nedreaptă, practic ajungem la jumătate din bugetul din 2010. Trebuie identificate locurile în care se mai face risipă, dar trebuie, neapărat modificată suma alocată Senatului în bugetul pe 2013", a adăugat Cordoş.
Senatorul PNL Marius Nicoară merge chiar mai departe şi spune că întreaga dezbatere privind austeritatea parlamentară e o temă falsă. „Eu spun că sunt soluţii pentru asigurarea finanţării funcţionării normale a parlamentului şi că ele trebuie găsite, pentru că discutăm de sume foarte mici. De exemplu, în cazul Senatului vorbim de 0,001% din bugetul României. Toată această dezbatere e o temă falsă. Păi atunci eu propun să desfiinţăm parlamentul şi facem economie de 0,001% din produsul intern brut. Un singur lucru trebuie remediat: trebuie schimbată Legea electorală, asta-i clar", a declarat Nicoară.
Dacă vechii parlamentari au reţineri în privinţa strângerii curelei, mult mai dispus la sacrificii este proaspătul senator Alin Tişe (PDL), care are şi cele mai multe şi mai radicale modificări propuse. Cea mai ciudată este propunerea ca parlamentarii să fie plătiţi diferenţiat. „În primul rând, deşi ştiu că nu se poate, eu aş propune ca fiecare parlamentar să primească o indemnizaţie egală cu salariul pe care l-a avut înainte de a ajunge parlamentar. În cazul oamenilor de afaceri, al liber profesioniştilor sau al şomerilor se poate stabili un prag egal cu salariul unui preşedinte de consiliu judeţean. În acest fel ar dispărea cei care vin în parlament doar pentru a avea un salariu mai bun", a spus Tişe. El mai apreciază că un parlamentar poate locui foarte bine într-o garsonieră închiriată, nu are nevoie să stea la hotel. „Eu am stat în garsonieră mulţi ani, până să mă căsătoresc, şi a fost foarte bine, costurile de întreţinere sunt mult mai mici. Fiecare parlamentar să primească 1.000 de lei pe lună pentru cazare. Cu 250 de euro găseşti uşor o garsonieră de închiriat în Bucureşti", a explicat Tişe. El mai spune că, pentru deplasări în teritoriu, unui parlamentar nu trebuie să-i fie decontat decât un plin de benzină pe lună, iar deplasările gratuite din localitatea de domiciliu la Bucureşti să fie limitate la una singură tur-retur pe săptămână, în condiţiile în care, acum parlamentarii beneficiază de astfel de călătorii gratuite nelimitat.
Deputatul UDMR Mate Andras Levente spune din start că se poate umbla oriunde, mai puţin la indemnizaţiile parlamentarilor. „Cine spune că nu vor ajunge banii pentru plătit indemnizaţiile nu cunoaşte legea. Aşa ceva nu se poate. Întotdeauna există rectificări bugetare astfel încât să nu existe această problemă. Totul e stabilit prin lege, iar legea e obligatorie", a declarat Mate. El a identificat două posibile surse de reduceri bugetare. „Personal aş accepta să se dea câte o sumă cu care fiecare parlamentar să-şi caute o chirie sau o gazdă, pentru că, într-adevăr, la hotel este mult mai scump. Ideal şi cel mai ieftin ar fi fost să se fi construit acel hotel al parlamentului de care se tot vorbeşte de peste 10 ani. În plus, aş fi dispus să renunţ şi la maşina de serviciu, să folosesc maşina proprie, dar să mi se deconteze benzina", a spus Mate.