UDMR, propuneri-şoc pentru noua Constituţie

UDMR, propuneri-şoc pentru noua Constituţie
UDMR cere ca limba maghiară să fie oficială în regiunile de dezvoltare unde maghiarii au pondere semnificativă în populaţie, preşedintele ţării să fie ales de Parlament, iar sintagma "stat naţional" să fie eliminată, informează Realitatea TV.

Liderii uniunii doresc recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului.

UDMR mai propune eliminarea instituţiei prefectului, restrângerea atribuţiilor preşedintelui, trecerea ministerului public in subordinea Ministerului Justiţiei, eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă.

Acestea sunt câteva dintre propunerile UDMR pentru noua Constituţie. UDMR mai cere eliminarea instituţiei Prefectului, restrângerea atribuţiilor preşedintelui sau trecerea Ministerului Public în subordinea Ministerului Justiţiei.

De asemenea, liderii UDMR propun ca, în cadrul Parlamentului, doar Camera Deputaţilor sa fie for decizonal, Senatul să aibă doar rol de reprezentare şi organizare a regiunilor.

Grupul parlamentar al UDMR a prezentat astăzi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, temele propuse de Uniune privind amendarea Constituţiei. „Propunerile UDMR se axează în principal pe recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului", a spus Mate Andras Levente, deputat de Cluj şi vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, într-un comunicat de presă al UDMR. Mate a adăugat că UDMR sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu o departajare clară a competenţelor celor două camere.

Totodată, referitor la drepturile minorităţilor naţionale, UDMR se pronunţă pentru introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare şi principiile înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale."Dorim să garantăm prin Constituţie obligativitatea consultării organizaţiilor legitime de reprezentare a intereselor minorităţilor naţionale în procesul adoptării de decizii sau luarea de măsuri privind drepturile şi libertăţile acestora", a mai spus Mate.

Temele propuse de UDMR vizează şi aspecte referitoare la rolul şi atribuţiile instituţiilor statului. „Credem cu fermitate în principiul separării puterilor în stat, motiv pentru care, prin propunerile noastre, am încercat să clarificăm raporturile interinstituţionale dintre puterile statului prin eliminarea suprapunerilor existente şi a conflictelor ce provin din aceste suprapuneri care de multe ori blochează funcţionarea statului şi contribuie la conturarea unei imagini negative a României în afara ţării", a declarat deputatul de Cluj.

Parlamentarii UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor au efectuat o sinteză a tematicilor pe care le propun pentru modificare. Pe parcursul acestei săptămâni, fiecare partid parlamentar pregăteşte propriile tematici de revizuire a Constituţiei, urmând ca amendamentele să poată fi depuse de către partidele politice până la finalul lunii mai a acestui an.

Etichete
Comenteaza