"Dreapta" - "Stânga" 6-1. Adevărată inflaţie de prezidenţiabili. „Urmează candidatura lui Boc"

Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei, Kelemen Hunor, Cristian Diaconescu, Elena Udrea, toţi se revendică candidaţi ai dreptei politice. Pe stânga, e doar Victor Ponta. Analiştii politici clujeni vorbesc chiar de intrarea lui Emil Boc în cursă şi spun că această inflaţie de candidaţi ai dreptei dar şi intrarea Elenei Udrea în cursă îl avantajează pe Victor Ponta.

Elena Udrea, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), este cel mai nou anunţat candidat la preşedinţia României din partea forţelor politice care se revendică de dreapta sau de centru-dreapta. Lansarea Elenei Udrea la prezidenţialele din noiembrie, din partea PMP, a survenit după de iniţial partidul l-a avut drept candidat pe fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu, care însă nu se mai bucura de sprijinul unei mari părţi a susţinătorilor partidului.

De altfel, Cristian Diaconescu a evitat în ultima clipă momentul penibil al schimbării sale cu Elena Udrea, şi şi-a dat demisia din partid. Diaconescu nu a renunţat însă la cursa pentru Cotroceni şi a anunţat că va candida independent! Lângă Cristian Diaconescu a venit marţi omul de afaceri Viorel Cataramă, care a renunţat la candidatura la preşedinţie şi a declarat că îl susţine pe fostul consilier al lui Băsescu, care în schimb va prelua o parte din programul său politic. Viorel Cataramă a făcut un apel şi la Monica Macovei să se alăture lui Cristian Diaconescu, arătând că o regrupare a forţelor în afara partidelor politice este singura soluţie viabilă pentru România.

Traian Băsescu este pus acum într-o situaţie delicată. El şi-a declarat spijinul pentru Cristian Diaconescu, pe vremea când acesta era candidatul PMP, iar acum,cel mai probabil, va face acelaşi lucru şi pentru Elena Udrea. Deocamdată, primarul Clujului, Emil Boc, un apropiat al preşedintelui şi al Elenei Udrea, încă membru PDL (n.r. altfel îşi pierde mandatul), şi-a declarat sprijinul pentru candidatura şefei PMP la funcţia supremă în stat.

Susţinerea lui Emil Boc pentru Elena Udrea nu îi miră pe analiştii politici clujeni. Analistul Adrian Ivan declară: „Emil Boc mai e doar formal în PDL, a făcut o opţiune foarte clară pentru Băsescu, Udrea şi PMP mai de mult, e un om în aşteptare, care-şi face calcule pentru viitoarea sa carieră politică. S-ar putea să mai vedem schimbări de candidaţi pe dreapta. Poate chiar Emil Boc să candideze, cred că ar face scor mai bun decât Udrea". Despre candidatura în sine a Elenei Udrea, Adrian Ivan a fost tranşant. „Fuziunea PNL -PDL a pus PMP într-o postură delicată. Partidul lui Traian Băsescu încearcă să se regrupeze prin candidatura Elenei Udrea şi să câştige teren. Intrarea Elenei Udrea în cursă îl avantajează clar pe Victor Ponta. Ea este percepută ca imaginea politicii lui Traian Băsescu, iar Ponta îşi va fixa campania pe un discurs anti-Băsescu, anti-Udrea", crede analistul Adrian Ivan.


Un alt prezidenţiabil anunţat, pe partea dreaptă, este fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, pe care PSD l-a pus şef la Senat, în speranţa că posibila sa candidatură şi noul partid PLR vor rupe câteva procente din zestrea lui Klaus Iohannis, candidatul PNL şi PDL.


Întrebarea care se pune este câte dintre aceste candidaturi vor rămâne până la startul oficial al campaniei? Unul dintre obstacole ar putea fi cele 200.000 de semnături, în condiţiile în care un cetăţean nu poate semna decât pe o singură listă. Apoi nu sunt de neglijat nici banii şi structuri puternice de partid în teritoriu, ambele necesare ca aerul într-o campanie prezidenţială.

Să mai amintim că electoratul maghiar, preponderent de dreapta, se va orienta, în cea mai mare parte, în primul tur, către Kelemen Hunor, candidatul UDMR, complicând şi mai mult situaţia.

Analiştii politici vorbesc deja despre această inflaţie de candidaţi pe partea dreaptă a eşichierului politic care ar putea să-l avantajeze pe Victor Ponta.

O parte dintre aceşti candidaţi nu cred că vor rămâne până la final. Vor fi importante discursurile acestor candidaţi. Deocamdată ei se atacă reciproc. Se vor ataca şi mai mult , se vor canibaliza. Acest lucru nu înseamnă un start bun pentru ei în pre-campanie. Sunt două scenarii posibile. Unul, în care, dacă aceste discursuri ale candidaţilor dreptei vor rămâne la fel, îl vor ajuta pe Victor Ponta. Şi al doilea, în care, dacă candidaţii dreptei vor avea discursuri credibile anti-Ponta, s-ar putea să-l erodeze", spune analistul politic şi sociologul clujean Ioan Hossu.


Ziua de Cluj l-a întrebat pe analistul Ioan Hossu dacă aceste voturi divizate ale dreptei în turul întâi, se vor reuni în turul doi, în favoarea celui mai bine plasat dintre candidaţi. „Sigur, sunt şanse mari să vedem un asemenea scenariu", crede Ioan Hossu. Despre cine are cele mai mari şanse să câştige în turul doi într-o posibilă finală Ponta-Iohannis, Ioan Hossu a declarat: "Lucrurile nu-s chiar aşa de clare precum le dau ce-i care îl văd deja câştigător pe Ponta. Dacă vom avea campanie cu conţinut, cu mize, atunci meciul se joacă".

 

 

Comenteaza