Hegedus Csilla îi spune 'adio' lui Ponta. Acesta a fost al optulea guvern din care a făcut parte UDMR, începând din 1996

Hegedus Csilla îi spune 'adio' lui Ponta. Acesta a fost al optulea guvern din care a făcut parte UDMR, începând din 1996
UDMR urmează să confirme, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), decizia de a ieşi de la guvernare, Cabinetul Ponta 3 fiind cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.

UDMR a decis în 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, ieşirea de la guvernare, recomandarea urmând să fie validată în şedinţa CRU de sâmbătă, de la Târgu Mureş.

Kelemen Hunor a spus la acel moment că, în urma alegerilor prezidenţiale, UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători. El a menţionat că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

"Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre", a afirmat liderul UDMR.

El a precizat că decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.

Întrebat dacă CRU ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că "orice este este posibil", dar nu crede că se va întâmpla.

Din cabinet face parte, ca vicepremier si ministru al Culturii, si clujeanca Hegedus Csilla.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii - al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.

Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

Din Guvernul Ponta 3 a făcut parte pentru o perioadă şi liderul UDMR Kelemen Hunor (vicepremier şi ministru al Culturii), el anunţând însă în vară decizia de a se retrage din funcţii, cu rămânerea UDMR la guvernare, în contextul unor controverse privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi.

"Cunoscând acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta şi de mine (n.r. - privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi), s-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier (...). Nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului (n.r. - procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) din partea iniţiatorilor", a spus Kelemen, la finalul unei reuniuni din luna iulie a Consiliului Permanent al UDMR.

Guvernul Ponta 3, pe care UDMR se pregăteşte să îl părăsească, este cel de-al optulea Cabinet din care Uniunea a făcut parte începând cu anul 1996.

Astfel, UDMR a avut în Guvernul Victor Ciorbea (decembrie 1996 - aprilie 1998) doi reprezentanţi - ministrul Turismului, Akos Birtalan, şi un ministru delegat pe lângă primul ministru pentru minorităţi naţionale, Gyorgy Tokay.

Comenteaza