S-a decis, PNL va fi condus la Cluj de foştii „portocalii”

S-a decis, PNL va fi condus la Cluj de foştii „portocalii”
Comisia de unificare a noului PNL a stabilit criteriile după care va fi stabilită ponderea vechilor PNL şi PDL în noile structuri de conducere din teritoriu. În viiitoarea structură de conducere a PNL Cluj, majoritatea va aparţine vechiului PDL.

Conform anunţului făcut de co-preşedintele PNL Vasile Blaga, norma de reprezentare a celor două foste partide în noile structuri de conducere va fi determinată, în proporţie de 80%, de rezultatul obţinut de cele două formaţiuni la ultimele alegeri europene şi, în proporţie de 20%, de numărul de primari pe care îi are fiecare parte în judeţ. Aplicând acest algoritm de calcul, raportul de forţe în viitoarea structură de conducere a organizaţiei judeţene a PNL va fi 53,62% membri proveniţi din PDL şi 46,38% membri proveniţi din PNL. Potrivit vicepreşedintelui PNL, senatorul Alin Tişe, în viitorul Birou Permanent Judeţean ar putea fi 41 de membri, ceea ce înseamnă că acesta va fi compus din 22 de foşti democrat-liberali şi 19 liberali. Practic noul PNL va fi condus, la Cluj, de vechiul PDL.

Acelaşi algoritm de calcul al ponderilor va fi aplicat şi unei noi structuri ce urmează a fi înfiinţată, Comitetul Executiv Judeţean. La Cluj aceasta ar urma să fie formată din 40 de membri (21 ex-PDL, 19 ex-PNL), iar, potrivit lui Tişe, singura sa atribuţie va fi organizarea alegerilor interne. „S-a dorit înfiinţarea unei structuri mai mici, pentru că actualele BPJ reunite au câte o sută de oameni, care să fie mult mai eficientă în organizarea alegerilor interne", a explicat Tişe. Decizia finală privind criteriile de alcătuire a viitoarelor structuri de conducere din teritoriu, care urmează a fi alese în cursul acestui an, va fi luată de Consiliul Naţional al PNL în 31 ianuarie. „Încă nu s-a stabilit cum vor fi aleşi preşedinţii organizaţiilor judeţene, e posibil să se meargă în continuare tot pe sistemul cu doi co-preşedinţi. Nu s-a stabilit, încă, nici care vor fi criteriile de repartizare a locurilor în birourile municipale, orăşeneşti şi comunale. E posibil să se aplice acelaşi algoritm sau chiar să se copieze ponderea de la judeţ în toate localităţile sale. Toate acestea vor fi stabilite şi bătute în cuie în 31 ianuarie. Cert este că fiecare din cele două foste partide îşi va desemna candidaţi pentru numărul de locuri care îi revin conform ponderii calculate după formula decisă la centru", a explicat Tişe.

„E în regulă, nu va fi absolut nici o problemă, acestea sunt criteriile care s-au decis la nivelul conducerii centrale bicefale, pe care le vom aplica fără discuţie, Nu vor fi nemulţumiri în vechiul PNL, nu contează atât de mult că unii sau alţii vor avea doi sau trei oameni în plus, pentru că deja suntem o singură echipă", a comentat liderul vechilor liberali, co-preşedintele PNL Cluj, vicepreşedintele PNL, senatorul Marius Nicoară.

Fireşte, nici omologul său din vechiul PDL, europarlamentarul Daniel Buda, nu e deranjat de acest algoritm. „Trebuie plecate de undeva şi ajuns undeva şi asta s-a făcut prin această decizie. Nu trebuie să fim foarte preocupaţi de acest aspect, câţi vor fi dintr-o parte şi câţi din alta şi nici nu suntem preocupaţi, pentru că vom fi o structură unită. Important e să fim o structură funcţională şi eu sunt convins că la Cluj vom avea o structură care va funcţiona foarte bine astfel încât, la viitoarele alegeri, să câştigăm toate funcţiile din administraţia locală", a declarat Buda.

 

Comenteaza