Nou prilej de ceartă în vechiul PNL: rezultatul de la alegerile europene

Nou prilej de ceartă în vechiul PNL: rezultatul de la alegerile europene
Dacă în viitorul Comitetu Executiv Judeţean al PNL vechii democrat-liberali vor avea doar un vot mai mult decât vechii liberali, la nivelul structurii omoloage de la nivelul municipiului Cluj-Napoca, algoritmul de calcul al ponderii îi face pe foştii portocalii să deţină aproape dublul numărului de mandate pe care le vor avea cei care mai nou îşi spun „PNL Brătianu”. Actualul lider al vechilor liberali, Dan Tarcea, dă vina pe vechiul lider, Ioan Petran.

Conform hotărârii adoptate la Consiliul Naţional al PNL de sâmbătă, comitete executive se vor înfiinţa nu doar la nivel judeţean, ci şi la nivelul tuturor localităţilor, acestea urmând a fi structuri mult mai flexibile, datorită dimensiunilor reduse, comparativ cu gonflatele birouri judeţene sau locale obţinute prin comasarea structurilor de conducere ale celor două partide.

Mai mult, noile comitete executive vor conduce de facto organizaţiile, rolul vechilor birouri rămânând, în principal, de validare a deciziilor comitetelor executive. Ponderea celor două foste partide în noile structuri se calculează pe baza unui algoritm de calcul adoptat în aceeaşi şedinţă de sâmbătă, copreşedinţii organizaţiilor urmând să propună, iar birorurile fiecărei foste formaţiuni în parte să aprobe lista ocupanţilor locurilor care le revin

Aşa cum ZIUA de CLUJ v-a informat, la nivelul judeţului Cluj Comitetul Executiv Judeţean al PNL va fi format din 29 de membri plus cei patru parlamentari. Ca membri de drept, în total 33, dintre care 17 vor proveni din vechiul PDL, iar 16 din vechiul PNL, sau „PNL Brătianu", cum îşi spun mai nou vechii liberali, pentru a se diferenţia de foştii democrat-liberali, deveniţi, la rândul lor, liberali.

Cu totul alta este situaţia în cazul organizaţiei municipale. Potrivit documentului adoptat sâmbătă, Comitetul Executiv Local (CExL) al PNL Cluj-Napoca va avea 29 de membri, iar în calculul ponderii celor două foste partide, 50% va conta rezultatul de la alegerile europarlamentare (unde PDL a obţinut în municipiu aproape dublul numărului de voturi strânse de PNL), 30% va fi bonusul partidului care are primarul - în cazul de faţă, PDL - iar 20% va conta raportul de forţe din consiliul local, unde foştii portocalii sunt de două ori mai mulţi decât „brătienii".

Aplicând acest algoritm, în viitorul CExL, PDL ar trebui să aibă 22 de reprezentanţi, iar PNL doar şapte. Vechii liberali sunt salvaţi, însă, de o altă prevedere a aceleiaşi hotărâri de sâmbătă, care spune că între cele două foste partide nu poate exista un dezechilibru mai mare de 65%-35%. Drept urmare, „PNL Brătianu" va mai fura trei mandate de la PDL, astfel încât raportul va fi 19-10.

Copreşedintele PNL Cluj-Napoca din partea vechiului PNL, consilierul local Dan Tarcea, dă vina pe această stare de fapt pe predecesorul său în funcţie, consilierul judeţean Ioan Petran. „Ăsta e algoritmul agreat la nivel naţional şi e important de spus că, la nivel naţional, vechiul PNL are majoritate. Ghinionul la Cluj-Napoca îl reprezintă rezultatul dezastruos de la europarlamentare al predecesorilor noştri.

Sigur că mi-ar fi plăcut să fie mai mulţi vechi colegi în structura comitetului, dar asta e. Nu e, însă, nici o problemă, colaborăm foarte bine cu noii noştri colegi şi tot ce s-a agreat până acum s-a respectat de ambele părţi. Cu omologul meu, Radu Moisin, nu sunt prieten, dar colaborez foarte bine, ca şi cu primarul Emil Boc. Oricum, CExL va fi supervizat de Biroul Municipal, care e paritar", a spus Tarcea. Trebuie spus că, la fel ca la nivelul organizaţiei judeţene, şi CExL va avea tot doi copreşedinţi.

Predecesorul lui Tarcea, fostul şef al PNL Cluj-Napoca, îşi asumă rezultatele slabe de la alegerile europene. „Îmi asum, am dorit să fac mult mai mult, n-am putut, asta e. Viaţa merge mai departe, vine Tarcea şi va avea rezultate mult mai bune", a comentat Ioan Petran.

 

Comenteaza