Învăţăturile lui Rus către “Victoraş, dragu’ tatii!”

Învăţăturile lui Rus către “Victoraş, dragu’ tatii!”
Alegerea lui Remus Lăpuşan la vârful PSD Cluj a fost eclipsată de dialogul şi dezvăluirile lui Ioan Rus şi Victor Ponta.

 Victor Ponta recunoaşte că PSD n-are un program de guvernare, iar Ioan Rus dezvăluie că participă, în continuare, la vârful deciziilor în partid. Ponta spune că Emil Boc este “săpat” chiar de cei pe care i-a angajat la primărie, poliţiştii comunitari. După mulţi ani şi multe mandate, Liviu Medrea a renunţat la funcţia de secretar al PSD Cluj.

 

Lucrările Conferinţei Judeţene a PSD au debutat joi, conform uzanţelor, cu intonarea imnului de stat. însă, difuzat fiind de pe un laptop, a sunat mizerabil. “Imnul ăsta parcă-i cântat la vuvuzele, aşa sună!”, a comentat un participant. încă şef al organizaţiei, Valentin Cuibus şi-a prezentat raportul de activitate. Cum nu mai candida, şi-a permis să fie obiectiv şi să recunoască rezultatele sub orice aşteptări ale social-democraţilor în judeţul Cluj.

 

Printre cauze a identificat şi imposibilitatea de a-şi pune oamenii pe funcţii la instituţiile deconcentrate. “A fost o colaborare catastrofală cu PDL, timp de nouă luni n-am reuşit să ne punem oamenii pe funcţii”, s-a plâns Cuibus. Nu a uitat să arunce o parte de vină şi pe dezertori. “Nu poţi câştiga atunci când primul comandament de campanie este «fără atacuri la Boc, fără atacuri la PDL»”, a spus Cuibus. Amintim că aceasta a fost una dintre indicaţiile tactice ale lui Ştefan Dimitriu, şef de campanie al PSD Cluj pentru alegerile parlamentare din 2008, actualmente preşedinte al UNPR Cluj.

 

Invitaţii “de la centru”, Victor Ponta, Radu Emil Moldovan şi, mai puţin, Ecaterina Andronescu, au continuat, verbal, lupta cu Emil Boc. Liderul PSD a afirmat că inclusiv foşti subalterni de-ai lui Boc, din vremea când era primar, au ajuns să-i ceară să-l dea jos pe actualul premier. “Foarte mulţi oameni, între care şi poliţişti comunitari – sper să nu îi dea afară primarul Apostu – au venit şi m-au întrebat: «Când ne scăpaţi de Boc?». Nu eu l-am pus pe Boc, dar voi încerca să vă scap de el, dacă se poate”, a spus Ponta.

 

 într-un acces de sinceritate, el a recunoscut şi motivul pentru care a spus că nu vrea la guvernare decât după alegeri. “Aş fi fost neserios să spun că avem un program de guvernare şi nu puteam face nici ca domnul Antonescu – pentru care am tot respectul – să spun că sunt gata să-mi asum rolul de premier, ştiind că oricum Băsescu nu mă va pune”, a afirmat Ponta.

 

 El a făcut senzaţie, contestând inclusiv candidatura lui Mircea Geoană la preşedinţie. “Unora ne-a fost mai greu să-l susţinem, Mircea Geoană a fost un proiect mai puţin pozitiv şi mai degrabă negativ împotriva lui Băsescu şi nu ne-a ieşit”, a spus Ponta. El a mai anunţat că va milita pentru sistemul de vot uninominal “câştigătorul ia tot”, care, aplicat în 2008, ar fi lăsat PSD Cluj cu un singur deputat, Cornel Itu.

 

Dezvăluirea zilei i-a aparţinut, însă, lui Ioan Rus, care, deranjat de faptul că Ponta a catalogat alianţa cu PDL la guvernare drept “o prostie”, a mărturisit că, deşi retras formal din viaţa de partid, continuă să se implice în deciziile majore ale PSD, inclusiv în negocierile cu Băsescu de după alegerile din 2008. “Guvernarea PSD-PDL a fost o idee extrem de serioasă. Am participat şi eu, aţi participat şi dumneavoastră, şi la Băsescu în birou, şi altundeva”, a spus Rus, după care a acuzat ambele partide pentru eşecul colaborării.

 

 “Dacă am fi fost nemţi, şi nu români, atunci programul politic se punea în slujba României, nu al PSD sau al PDL. Asta a fost greşeala, pentru că stânga cu dreapta au guvernat în Germania patru ani, în slujba Germaniei. CDU şi SPD au lăsat deoparte celelalte lucruri şi au pus înainte interesul naţional. Asta trebuia să facem şi noi, dar pentru asta trebuiau bărbaţi, nu curve, acolo, la masă! Noi nu ne-am încurcat, Victoraş, dragu’ tatii, în faptul că ne-am aliat cu ei, că aşa ne-au încurcat şi liberalii înainte, aşa s-au încurcat ei în noi şi aşa mai departe, dintr-un singur motiv, că nu am fost capabili să punem interesul României şi al românilor înaintea intereselor unui partid!”, i-a explicat Rus lui Ponta.

 

încheierea discursului lui Rus a “declanşat” brusc setea, foamea sau nevoia unei ţigări, astfel încât un val de delegaţi a ieşit din sală, dând năvală asupra platourilor cu pateuri din hol. Aşa se face că discursurile celorlalţi vorbitori, inclusiv ale celor doi candidaţi la şefia organizaţiei, s-au “bucurat” de o asistenţă vizibil rarefiată. Oricum, contau mai puţin.

 

Deşi Cordoş a distribuit delegaţilor un dosar spiralat, spectaculos prin comparaţie cu fluturaşii împărţiţi de Lăpuşan, acesta din urmă avea victoria asigurată, astfel încât alegerea noului preşedinte nu prea făcea parte din subiectele discutate pe holuri. în momentul anunţării rezultatelor, unii şi-au amintit de păţania lui Geoană de anul trecut. “Dacă acum se bucură Remus şi dimineaţă, după numărarea voturilor, aflăm că a câştigat Cordoş?”, a glumit cineva.

 

Noua conducere executivă a PSD Cluj

 

După alegerea în bloc a celor 181 de membri ai Consiliului Judeţean PSD Cluj, aceştia au ales ocupanţii celorlalte funcţii. Fără contracandidat, deputatul Cornel Itu n-a avut nici o emoţie privind fotoliul numărul doi în organizaţie, cel de preşedinte executiv. La fel de uşor a fost votat şi Ioan Oleleu secretar general. Acesta a beneficiat de retragerea din cursă a fostului ocupant de cursă lungă al funcţiei, Liviu Medrea.

 

El şi-a pus retragerea pe seama pierderii alegerilor de către Cordoş, candidatul pe care îl susţinuse. în schimb, de o concurenţă-surpriză s-a “bucurat” Dan Canta, în tentativa de a-şi reînnoi mandatul de trezorier. Chiar înaintea votului şi-a anunţat candidatura colegul lui Canta din Consiliul Judeţean, Teodor Pop Puşcaş. 88 de social-democraţi l-au preferat tot pe Canta şi doar 48 pe Pop Puşcaş. în fine, PSD-iştii şi-au ales şi cei 15 vicepreşedinţi, în ordinea voturilor: Ilarie Ivan, Mihaela Rozor, Alexandru Cordoş, Mircea Jorj, Lucia Suciu, Laura Pop, Ioan Bota, Iosif Zăgrean, Vasile Puşcaş, Cristian Matei, Ioan Roman, Aurelia Cristea, Ioan Vuşcan, Ioan Neselean şi Marius Bordea.

 

Comenteaza