Parlamentarii PNL Cluj trag un semnal de alarmă despre Spitalul Regional. „Dacă anul acesta nu se începe construcţia, se pierd banii"
- Scris de Mircea Tatar
- 08 Feb 2018, 17:05
- Politica
- Ascultă știrea
Într-o conferinţă de presă ţinută, la Cluj, deputatul Florin Stamatian a precizat că inclusiv comisarul european Corina Creţu a recunoscut recent că există riscul ca banii europeni pentru aceste spitale să fie pierduţi dacă nu se urgentează procedurile de execuţie.
„Doamna Creţu ( n.red. - Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională), în conferinţa de presă a zis un lucru, pe care noi îl ştiam, îl bănuiam, că sunt cei 150 de milioane de euro alocaţi pentru spitalele regionale de urgenţă, care vin de la Comunitatea Europeană şi care dacă anul acesta nu se începe construcţia celor trei spitale, se pierd banii. N-am auzit nimic de un studiu de fezabilitate care să fie gata, pentru că trebuie să fie apoi şi proiectarea gata, ca să începi. Nu? Sperăm să se mişte ceva mai repede decât proiectarea unei autostrăzi, că nu înţeleg ce se întâmplă", a declarat deputatul Florin Stamatian.
Medicul Stamatian a spus că mai există şi un alt program prin care pot fi accesaţi bani europeni pentru sănătate, dar că şi aici avem o problemă cu întocmirea proiectelor.
„În acelaşi timp a zis că sunt 500 de milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor mici. Acum mi-e greu să spun în ce măsură directorii de spitale mici sunt capabili să facă proiecte europene, dar dacă cei de la ţară au reuşit, primăriile rurale, să facă programe europene, înseamnă că trebuie învăţaţi şi directorii, managerii de spitale mici, să facă proiecte europene pe care să-şi reabiliteze infrastructura şi să facă rost şi de aparatură, cât să poată să atragă personalul medical, în condiţiile în care suntem în criză de medici", a precizat deputatul Stamatian.
Reamintim că noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, recent, la Cluj-Napoca, că spitalele regionale înregistrează întârzieri deoarece s-a început cu proiecte fantasmagorice şi studii de fezabilitate nerealiste.
„S-a început cu proiecte fantasmagorice, foarte mari. S-au făcut nişte studii de fezabilitate nerealiste, care nu corespundeau nevoilor noastre. Au devenit prioritatea mea pentru că în acest moment suntem pe ultima sută de metri, în sensul că avem finanţare prin POR şi treaba noastră acum este să facem studiile de fezabilitate şi să le depunem. Dar, din fericire, Clujul s-a mişcat foarte repede, şi ca autorităţi locale. Dar mai avem o problemă şi la Cluj, un transfer de teren de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Avem o problemă la Craiova, avem probleme şi la Iaşi din punctul acesta de vedere. Dar, mai mult, avem probleme cu mentalităţile. Noi suntem cei care trebuie să creăm aceste spitale, să le dăm pe tavă consultanţilor să le facă un design apropiat de nevoile noastre", a spus Pintea, citată de mediafax.ro.
În ceea ce priveşte Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, ministrul Sănătăţii a menţionat că acesta va începe în timpul mandatului său, şi speră ca tot în acest mandat contrucţia va fi finalizată.
"Nu pot să dau termene. Nu pot să spun că vom face spitalul într-o zi. În momentul în care vor fi depuse studiile de fezabilitate, va fi depus proiectul la Bruxelles, în cursul acestui an, după semnarea contractului de finanţare, atunci vă mai spun" a mai afirmat ministrul Sănătăţii.