Lider sindicalist din Cluj, fost puşcăriaş

Lider sindicalist din Cluj, fost puşcăriaş
Nati Ariton a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru delapidare. A executat mai puţin de patru ani, beneficiind de o graţiere dată de Nicolae Ceauşescu.

Potrivit sentinţei Tribunalului Cluj, din 1985, Nati Ariton a furat o sumă echivalentă cu preţul unui autoturism Dacia 1300 de la o asociaţie de locatari din cartierul Mănăştur. Dezvăluirea a fost făcută de fostul lider al Blocului Naţional Sindical (BNS) Cluj, deputatul Mircia Giurgiu. La alegerile locale, Ariton i-a întors spatele fostului său coleg, susţinând alt candidat la funcţia de primar al Clujului.

Dezvăluirea petei negre din biografia liderului BNS Cluj a fost făcută de predecesorul său în funcţie, deputatul Mircia Giurgiu. El susţine că nu a decis să facă public acest lucru drept răzbunare pentru faptul că Ariton a pus întreaga filială clujeană a BNS în slujba contracandidatului său la funcţia de primar al Clujului, Marius Nicoară. „Îmi cer scuze faţă de foştii mei colegi din BNS că am tăcut până acum. Eu am primit acest document (copie după sentinţa Tribunalului Cluj de confirmare a condamnării - n. red.) de la colegi de-ai săi de la Fimaro, fosta Metalul Roşu, în joia de dinaintea alegerilor locale. Ei mi-au spus că, dacă n-o fac eu publică, o vor face ei. I-am rugat să aşteptăm până după alegeri, tocmai pentru a nu se spune că vrem să influenţăm rezultatul alegerilor, pentru că el şi BNS susţineau un alt candidat. Tocmai de aceea am ţinut acest document ascuns în sertar până acum", a explicat Giurgiu.

El susţine că a făcut această dezvăluire în interesul sindicatului. „E datoria mea să fac public acest lucru, pentru că e vorba de banii BNS şi pentru că eu l-am susţinut şi în faţa conducerii naţionale a BNS şi şi la proiectul european pe care l-a câştigat. Nu credeam că va ajunge să gestioneze sute de mii de euro, fonduri europene, un om care a făcuit închisoare pentru delapidare. Acum am emoţii pentru bani aceia, sper să fie lucrurile în ordine. Voi sesiza atât conducerea judeţeană, cât şi cea naţională a BNS, să-l schimbe cât mai repede din funcţie, pentru că nu e bine să îi fie lăsaţi atâţia bani pe mână", a declarat Giurgiu. Deputatul-sindicalist spune că la BNS Cluj nu se verifică trecutul celor care ocupă diferite funcţii. „Nici cât am condus eu filiala nu mi-a cerut nimeni cazierul sau aşa ceva, aici am mers întotdeauna pe încredere, apăram salariaţii. Nu ne-am gândit niciodată că există printre noi cineva care să fi avut astfel de probleme", a afirmat Giurgiu.

Prin decizia penală nr. 289 din 4 aprilie 1985 a Tribunalului Judeţean Cluj, era respins recursul prin care inculpatul Nati Ariton, aflat în arest preventiv în Penitenciarul Gherla, solicita reducerea pedepsei de şapte ani de închisoare decisă de Judecătoria Cluj-Napoca prin sentinţa penală nr. 271 din 14 februarie 1985 şi pedeapsa era menţinută în acelaşi cuantum. Potrivit aceluiaşi document, „inculpatul, în perioada 19 oct. 1982 - 26 sept. 1984, a lucrat în calitate de administrator la asociaţia de locatari din Cluj, str. Mogoşoaia, nr. 4 şi, în mod repetat, şi-a însuşit sume de bani din gestiune, totalizând 68.555,51 lei". Suma reprezenta aproape valoarea unui autoturism Dacia 1300, de aproximativ 70.000 de lei. În acelaşi document se precizează că Ariton şi-a recunoscut faptele şi că pedeapsa de şapte ani de închisoare se afla „înspre minimul special", datorită faptului că Ariton nu avea antecedente penale şi avea un copil.

Arestat preventiv în 24 noiembrie 1984, Ariton a stat doar trei ani şi jumătate în închisoare, până în 17 februarie 1988, beneficiind de o graţiere colectivă acordată de fostul preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu. Nati Ariton a refuzat să facă orice comentariu pe marginea acestui subiect, spunând că va face toate precizările necesare astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Etichete
Comenteaza