Cine a câştigat, de fapt, referendumul?
- Scris de Valentin Malaescu
- 30 Iul 2012, 23:17
- Politica
- Ascultă știrea

PDL zice că „românii au spus «nu», loviturii de stat". USL susţine că Băsescu va mai fi cel mult „simbolic" preşedinte. Ba şi pe semnificaţia politică a votului din judeţul Cluj s-au născut dispute. Alin Tişe, spune că USL e în cădere liberă în judeţ, dar liderii locali ai alianţei şi matematica îl contrazic.
Echipa apărătorilor preşedintelui suspendat au început prin a mulţumi clujenilor. „Le mulţumesc locuitorilor judeţului Cluj că au înţeles mesajul PDL de a nu legaliza lovitura de stat. Clujenii au dat dovadă de maturitate politică", a spus preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. Un mesaj similar a transmis şi primarul Emil Boc. „Le mulţumesc clujenilor. Prin atitudinea lor au contribuit la păstrarea drumului european şi democratic al României", a afirmat Boc. Potrivit rezultatelor oficiale, 34,32% dintre clujenii înscrişi pe listele electorale permanente au ieşit la vot, 82,3% dintre aceştia votând pentru demiterea lui Băsescu şi doar 16,2% pentru revenirea sa la Cotroceni.
În perspectiva revenirii lui Traian Băsescu la Cotroceni, fostul premier a făcut un apel pentru coabitare. „USL trebuie să înţeleagă că problemele românilor nu sunt răfuielile politice, problemele românilor sunt cursul euro-leu, locurile de muncă, investiţiile, economia. Încăpăţânându-se să refuze coabitarea, USL demonstrează că nu urmăreşte interesele ţării, ci numai acapararea funcţiilor din palatele Victoria şi Cotroceni", a declarat Boc. El i-a dat o replică şi fostului preşedinte Ion Iliescu. Acesta din urmă a cerut Curţii Constituţionale (CCR) să valideze referendumul. „Ion Iliescu a făcut o declaraţie nedemnă pentru un fost preşedinte, îndemnând CCR să nu respecte legea", a apreciat Boc.
La rândul său, Buda i-a ameninţat pe cei care au votat de mai multe ori cu „braţul lung al legii", deoarece „nu trebuie iertaţi, pentru că frauda de acum pregăteşte frauda de la alegerile din toamnă". Dar cel care a iritat tabăra adversă a fost vicepreşedintele PDL Alin Tişe. Jurist de meserie, Tişe s-a aruncat într-un calcul matematic: el a încercat să demonstreze că, la nivelul Clujului, rezultatul votului de duminică ar marca o prăbuşire a USL. „La alegerie locale, USL-ul a dobândit un scor bun, în Consiliul Judeţean, aproape 40% ca vot politic şi, după redistribuire, deţine 42% locuri în consiliul juedeţean. Cu toate acestea, în două luni, bazinul electoral al USL-ului a scăzut la 30%, dacă luăm în calcul doar voturile DA la referendum din cele 34% exprimate. Practic nici cei care i-au votat în iunie n-au mai fost acum în totalitate alături de ei. De la 42% la 30% e o cădere de 12 procente în două luni, iar acest lucru îl punem pe seama faptului că unii clujeni au ales să nu-i mai susţină. Clujenii au înţeles că toate proiectele promise de ei au fost minciuni şi că, după două luni, n-au făcut nimic. Campania făcută de USL ca vot politic a pierdut 12 procente, ceea ce pentru noi înseamnă un lucru important, ne dă speranţe că până în toamnă putem câştiga punctele electorale pierdute la alegerile locale. PDL-ul a câştigat procente şi dacă continuăm aşa, avem în toamnă speranţe că putem câştiga multe colegii cu 51%", a afirmat Tişe.
Numai că argumentaţia sa nu stă în picioare, deoarece greşeşte termenii comparaţi. Într-adevăr, la votul politic (pentru consiliul judeţean) din iunie USL a obţinut 39,8 procente, numai că acestea reprezentau cota din cei 50,95% alegători prezenţi la vot, care au pus ştampila pe USL, pe când 28,3%, voturi DA, în judeţul Cluj, reprezintă procentul din total alegători, deci cele două cifre reprezintă lucruri diferite care nu pot fi comparate. Practic, lucrurile stau exact pe dos faţă de ceea ce a încercat să demonstreze fostul şef al judeţului. Cele 39,8 procente obţinute de USL în iunie, din totalul voturilor valabil exprimate reprezintă de fapt 20,3 procente raportat la numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Prin urmare rezultatul de duminică reprezintă o creştere de 8 procente, iar ca număr de voturi, un plus de 47.256, dacă ar fi să contabilizăm toate voturile pentru demiterea lui Băsescu, în panoplia USL.
„Domnul Tişe, cu matematica nu le are, el e cu propaganda politică. Sigur că am crescut în judeţ şi am obţinut mai multe voturi decât la alegerile locale", a reacţionat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. El crede că validitatea referendumului ar trebui relativată la datele demografice actuale. „Din punctul nostru de vedere, Băsescu a pierdut şi nu mai mare ce căuta la Cotroceni. Din informaţiile mele, populaţia României cu drept de vot este, în acest moment, undeva la 14 milioane, deci, practic, nu numai că marea majoritate a românilor a fost la vot, ci majoritatea ceăţenilor cu drept de vot au votat demiterea lui Băsescu. CCR ar trebui să ţină seama, la validare, de datele recensământului de anul trecut, nu de cifre venite din istorie", a afirmat Nicoară.
Omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan, apreciază că Băsescu şi-a pierdut orice legitimitate pentru a mai ocupa fotoliul de preşedinte. „Până la urmă, rezultatul obţinut duminică e un rezultat foarte bun, opt milioane de români i-au spus «Pa!» lui Băsescu. În acest moment, el mai poate fi cel mult simbolic preşedinte, pentru că şi-a pierdut reprezentativitatea. În opinia mea trebuia să demisioneze încă de aseară (duminică seara - n.red.), în schimb şi-a spulberat mitul lui Băsescu cel mare şi tare. De fapt Băsescu e un fugar, a fugit de votul poporului. Aia cu întoarcerea la popor s-a dovedit a fi doar o frază pe care o învăţase din manualele de strategie politică, de fapt îi e frică de popor. Pe mine şi pe alte opt milioane de români nu ne mai reprezintă", a declarat Lăpuşan.
L-a rândul său, i-a răspuns lui Tişe. „La nivelul judeţului am obţinut un rezultat bun. Strict matematic, au votat alături de noi foarte mulţi cetăţeni în plus faţă de alegerile locale. Domnul Tişe e frustrat că a pierdut competiţia cu Horea Uioreanu, deocamdată e doar un mare învins. Compară mere cu pere şi nu ştie despre ce vorbeşte. Îl informez că, în judeţ, USL are 42% potrivit ultimelor sondaje. Dacă el nu poate, că e jurist, putem să-i facem noi calculele matematice. Astea sunt prea grele pentru Alin Tişe. Cred că nu ştie nici pe ce lume trăieşte, de fapt PDL-ul e în agonie, a avut 12% la alegerile locale", a spus Lăpuşan.
Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, spune că ratarea pragului de validare era previzibilă. „Fiind deja luna august era de aşteptat să fie probleme cu prezenţa. M-a surprins, însă, numărul mare de voturi pentru demiterea lui Traian Băsescu", a spus Mate. În opinia sa, CCR nu are altă soluţie decât să invalideze referendumul. „Întotdeauna votul se raportează la lista electorală permanentă. Dacă s-ar fi atins pragul, Biroul Electoral Central ar fi declarat acest lucru. În aceste condiţii, însă, CCR n-are la ce alte liste să se raporteze şi nu are decât opţiunea invalidării referendumului", a explicat Mate. Spre deosebire de şeful formaţiunii sale, Mate recunoaşte boicotarea referendumului de către comunitatea maghiară. „Noi n-am participat la vot pentru că niciuna dintre părţi n-a făcut nimic în favoarea minorităţii maghiare. Băsescu a spus că în Secuime va fi aceeaşi autonomie ca în Caracal, iar actualii guvernanţi au anulat hotărârea de guvern privind universitatea din Târgu-Mureş. Maghiarii au simţit că nu e lupta lor şi n-au ieşit la vot", a afirmat Mate.