Alegeri europarlamentare: concurență de 16 candidați pe un loc în PE / Ce salariu are un eurodeputat

Alegeri europarlamentare: concurență de 16 candidați pe un loc în PE / Ce salariu are un eurodeputat
| Foto: caleaeuropeana.ro

Alegerile europarlamentare au loc pe 9 iunie. În noul mandat, 720 de reprezentanți din cele 27 de state ale Uniunii Europene vor ocupa scaunele în PE. În mandatul 2019-2024, sunt cu 15 europarlamentari mai puțin. România va rămâne cu acelaşi număr de eurodeputaţi, 33.

În România, 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles. Asta înseamnă o concurență de cca. 16,4 candidați pe un loc.

Această funcție vine cu responsabilități, dar și cu venituri pe măsură. Salariul unui europarlamentar se apropie de 8.000 de euro pe lună și este completat de diurne, gratuități și multe beneficii, scrie stirileprotv.ro.

Salariul unui eurodeputat este mult mai mare decât al unui ales din Parlamentul național. După ce i se rețin taxele și impozitele, un europarlamentar câștigă peste 7.800 de euro lunar.

 Acestei sume i se adaugă aproape 5.000 de euro bani care, cel puțin teoretic, nu intră în buzunarele aleșilor. Trebuie folosiți pentru a-și închiria birouri în țară, pentru a-și cumpăra calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Suma nu trebuie justificată, dar pot fi făcute controale aleatorii. Cei care chiulesc de la ședințele plenare pierd jumătate din acești bani.

Pensia unui europarlamentar este de aproximativ 5.497 de euro. Mai multe AICI.

La fel ca senatorii și deputații de la București, europarlamentarii sunt plătiți ca să vină la serviciu. Diurna zilnică este de 350 de euro, iar banii pot fi cheltuiți pentru a-și asigura cazarea, masa ori transportul.

Cum este reprezentat Clujul la alegerile europarlamentare

Din partea alianței PSD-PNL, pe lista oficială se regăsec și doi reprezentanți ai Clujului, pe locurile 8, respectiv 9. Este vorba de actualul senator PSD Cluj, Vasile Dâncu, cel care este și președinte interimar al filialei clujene, pe poziția a opta, și de președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, pe poziția a 9-a. Din punct de vedere al eligibilității, ambii pot fi siguri de mandat.

Alianței Dreapta Unită formată din USR, Forța Dreptei și PMP o propune pe Adriana Cristian, care a obținut poziția numărul 9 pe lista alianței. Adriana Cristian, de la USR, este consilier local al municipiului Cluj-Napoca.

Pe lista AUR îi regăsim pe Avram Fițiu, fost candidat PMP pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca, la alegerile locale din 2020, unde a reușit să acumuleze doar 1,47% din voturi. Un alt nume este cel al clujencei Ramona Ioana Bruynseels, fostă candidată la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu (PPUSL), care acum ocupă funcția de coordonator al partidului AUR.

Din partea partidului REPER candidează Ciprian Mihali, care este doctor în filosofie și predă la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.

Comenteaza