Alegeri în Marea Britanie | Conservatorii nu mai au majoritate absolută în Parlament. Theresa May: Nu voi demisiona

Alegeri în Marea Britanie | Conservatorii nu mai au majoritate absolută în Parlament. Theresa May: Nu voi demisiona
Partidul Conservator al Theresei May rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 317 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326, necesară pentru formarea guvernului, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din peste 99% din circumscripţii.

Jeremy Corbyn afirmă că Partidului Laburist a câştigat în scrutinul parlamentar din Marea Britanie

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a afirmat că laburiştii au câştigat în scrutinul parlamentar anticipat convocat din ambiţia Theresei May de a-şi consolida legitimitatea în perspectiva negocierilor dure cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, informează The Guardian.

"Am prezentat politicile noastre straşnice şi pline de speranţă şi am câştigat un răspuns uluitor din partea publicului. Cred că este destul de clar cine a câştigat alegerile", a declarat acesta la BBC.

Întrebat de reporteri dacă spera la formarea unui Guvern, el a afirmat: "Suntem pregătiţi să-i servim pe oamenii care ne-au oferit încrederea lor".

Corbyn a reiterat solicitarea pentru demisia premierului britanic, Theresa May.

"Partidul meu a avut o creştere a voturilor în fiecare regiune a acestui stat, în Scoţia şi Ţara Galilor. Cred că toţi cei din Partidul Laburist şi susţinătorii acestuia ar trebui să fie foarte mândri de ceea ce am obţinut", a adăugat Corbyn.

Partidul Conservator a pierdut majoritatea necesară pentru formarea guvernului

Partidul Conservator, al Theresei May, rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 318 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din peste 99% din circumscripţii.

Partidul Conservator (centru-dreapta) obţine 318 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de reprezentanţi. În condiţiile în care mai sunt de anunţat rezultatele dintr-o singură circumscripţie electorală, este clar că partidul condus de Theresa May a pierdut majoritatea necesară formării guvernului.

Pe locul al doilea se situează Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 261 de locuri.

Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, are 35 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, va avea 12 reprezentanţi, iar Partidul Verde, un loc.

Formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a reuşit să obţină niciun loc.

Formaţiunile nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP) şi Sinn Fein au obţinut 10, respectiv 7 locuri în Camera Comunelor, în timp ce partidul galez Plaid Cymru va avea 4 reprezentanţi.

După numărarea a voturilor din peste 99% din circumscripţiile electorale se conturează o înfrângere grea pentru Partidul Conservator, care pierde cel puţin 12 locuri, implicit şi majoritatea parlamentară, în timp ce Partidul Laburist este marele câştigător, cu un plus de 29 de locuri faţă de actuala legislatură.

 

 

Comenteaza