ALEGERI ÎN PDL. Tabăra „buldogului” comentează discursul preşedintelui
- Scris de Valentin Malaescu
- 14 Mai 2011, 15:29
- Politica
- Ascultă știrea
„Cred că nu e o problemă pentru nimeni să iasă la pensie. Eu am destule lucruri de făcut pe lumea asta, nu mă simt neapărat pensionar, dar, din punct de vedere politic, las pe alţii mai tineri să-şi arate posibilităţile. Acum e ceva mai uşor, în alte moment era mai greu. Nu fac parte din conducerea centrală a partidului de la vechea Convenţie, ca urmare sunt mai greu de scos la pensie chiar aşa, în totalitate, dar am spus mai de mult că probabil nu voi candida la nici o funcţie. Asta nu înseamnă că am vrezun alt gând decât să sprijin cu tot ceea ce pot PDL. N-am avut niciodată ideea de a pleca în altă parte şi, indiferent ce se va întâmpla peste un an sau peste zece, tot în PDL voi fi", a reacţionat Berceanu la mulţumirile pe care i le-a adresat Băsescu odată cu ceea ce şeful statului a numit „retragerea" lui Berceanu din prima linie.
Susţinător al lui Vasile Blaga, el limitează înţelesul apelului repetat făcut de Băsescu la „continuitate". „Eu am înţeles că PDL trebuie neapărat să continue guvernarea pentru că noi avem cântecul acela cu «omul bun şi pomul copt», atenţie, copt. Noi suntem în situaţia în care am luat un teren dificil, l-am arat, am sădit pomi, să zicem meri. Merii se pare că au înflorit, cred că trebuie să se ajungă la poamele coapte ca să se înţeleagă exact ce am dorit să facem şi cum am dorit să facem. Prin urmare, la o întâlnire pe care am avut-o, eu am fiost singurul care am votat pentru preşedintele Emil Boc, alături de preşedintele de la Cluj (Daniel Buda - n.red.), care cred că nu reprezenta nici om surpriză. Cred că argumentele acestea sunt cunoscute, sunt mai vechi şi sunt absolut clare. Într-adevăr, a prezentat domnul preşedinte argumente foarte puternice, de necombătut, pentru ca PDL să rămână la guvernare. Ar fi o imensă greşeală să mergem pe altă variantă", a spus Berceanu.
Opinia sa este susţinută de un al susţinător al principalului contracandidat al lui Boc, fostul primar de Oradea, actualul senator Petru Filip. „Eu cred că, de data asta, discursul preşedintelui a fost un discurs echidistant, s-a referit la importanţa demersului politic pen c are PDL este obligat să-l facă în acest moment şi să şi-l asume, pentru că este mijloc de mandat, după o pwerioadă dificilă şi după multe bâlbe, de ce să n-o recunoaştem, pe care le-au dat unii miniştri şi, dacă nu miniştrii, ministerele şi nu poţi să le negi şi nu poţi să lem pui sub preş, trebuie să le recunoşti şi să le corectezi, dacă poţi. În acest context, partidul nu are, cu toate riscurile de rigoare, o altă cale decât de a continua. De aceea cred că mesajul preşedintelui s-a adresat partidului şi momentului şi mai puţin celor doi candidaţi. A vorbit de continuitatea partidului, nu neapărat de continuitatea lui Boc", a comentat Filip.
Înaintea prezentării moţiunilor candidaţilor, el aprecia că şansele lui Boc şi Blaga sunt sensibil egale. „Cred că prezentarea celor două moţiuni şi cuvântul celor doi lideri de moţiune va fi hotărâtor pentru rezultatul votului. Sunt susţinător al moţiunii lui Blaga şi cred într-o moţiune politică, nu una guvernamentală, pentru că suntem într-un partid şi facem politică, de aceea am făcut o moţiune politică. Cred că jocul nu e jucat chiar dacă, atunci când discuţi despre o moţiune guvernamentală cu miniştri care pot influenţa într-un mod subliminal intenţia de vot, decât nişte parlamentari, cum suntem cei din jurul lui Blaga. Dar chiar aşa stând lucrurile, cred că meciul se joacă şi, în acest moment plecăm de pe poziţii egale", a apreciat Filip. (V. MĂLĂESCU - Bucureşti)