Alegeri prezidențiale SUA 2024 | „Cu ochii" pe Georgia, unde peste 50% dintre alegători au votat în avans
Secţiile de votare s-au deschis marţi într-unul din statele cheie pentru alegerile prezidenţiale americane, Georgia, unde peste 50% dintre alegători au votat în avans şi unde democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump sunt practic la egalitate, informează EFE.
Ca urmare a afluxului mare de alegători care au ales să voteze timpuriu, Secretariatul de Stat al Georgiei estimează că, la închiderea secţiilor de vot, la ora 19:00, 70% din buletinele de vot vor fi pregătite pentru tabulare.
Un total de aproximativ 3,8 milioane de persoane au votat în avans, iar alte 265.000 au votat în absenţă, ceea ce reprezintă aproape 56% din totalul de 7,2 milioane de alegători activi ai statului Georgia, un număr record potrivit aceleiaşi entităţi.
În centrele de votare, care au fost deschise pe 7 mai, îşi vor putea exprima sufragiul alte trei milioane de alegători.
Nu se anticipează cozi în această zi de vot, despre care oficialii electorali au garantat că va fi sigură şi transparentă, lucru pe care îl reiterează în mod constant după ce Donald Trump a denunţat o presupusă fraudă electorală în 2020.
Cu 16 voturi în Colegiul Electoral, Georgia este unul dintre cele şapte state swing, alături de Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania şi Carolina de Nord, care sunt considerate cruciale în alegerea preşedintelui SUA.
"Toate privirile sunt din nou îndreptate asupra Georgiei", a declarat reporterilor secretarul de stat Brad Raffensperger, care a subliniat, de asemenea, eforturile autorităţilor statului de a facilita dreptul de vot şi de a împiedica orice nereguli.
Până acum, votul a fost marcat de o participare istorică, care a depăşit aşteptările autorităţilor electorale ale statului, precum şi nivelul de 2,7 milioane de persoane care au votat în avans la alegerile prezidenţiale din 2020. Atunci Joe Biden a devenit primul candidat democrat care a câştigat în Georgia din 1992, când Bill Clinton s-a impus în faţa contracandidatului republican.
În 2020, Joe Biden a câştigat ceea ce până atunci era considerat un bastion republican, cu o diferenţă de 11.779 din cele peste cinci milioane de voturi exprimate, ceea ce i-a oferit victoria asupra lui Donald Trump.
Anul acesta, prezenţa la vot a fost de aşa natură încât în 92 din cele 159 de comitate ale statului Georgia, inclusiv cele mai populate (Fulton, Gwinnett, Cobb şi DeKalb), care fac parte din zona metropolitană a oraşului Atlanta, participarea a depăşit 50%, o situaţie din nou fără precedent în acest stat.
În ceea ce priveşte informaţiile de natură demografică, datele relevă o participare mai mare la votul timpuriu în rândul femeilor şi al grupelor de vârstă cuprinse între 50-70 şi 18-24 de ani.
Aşa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, Georgia este considerat unul dintre cele mai mari "trofee" ale competiţiei electorale, iar în ultima parte a campaniei electorale, Kamala Harris şi Donald Trump au efectuat numeroase vizite în acest stat, însoţiţi de grei ai politicii sau vedete din lumea muzicii, precum Barack şi Michelle Obama sau Bruce Springsteen.
"Georgia este un stat cheie pentru ambele echipe de campanie. În majoritatea scenariilor pentru a obţine victoria necesară în Colegiul Electoral, echipa lui Trump trebuie neapărat să câştige Georgia", a declarat pentru EFE Jerry Gonzalez, directorul executiv al Impact Fund al Asociaţiei Funcţionarilor Hispanici Aleşi din Georgia (GALEO).
Pentru echipa de campanie a candidatei democrate,"ar fi bine să câştige Georgia pentru a-i oferi alte opţiuni de a ajunge la 270 de voturi în Colegiul Electoral şi a câştiga preşedinţia" SUA, a spus Gonzalez.
Potrivit CEO-ului GALEO Impact Fund, care citează site-ul de analiză GeorgiaVotes.com, peste 128.000 de alegători hispanici din aproximativ 400.000 înregistraţi, au votat deja în perioada de vot anticipat.
Alegătorii hispanici au făcut parte din coaliţia de alegători ai minorităţilor şi tinerilor din Georgia care i-a oferit lui Joe Biden victoria la alegerile din 2020.
În zilele dinaintea alegerilor, aşa-numitele voturi absente, care sunt trimise prin poştă, au făcut obiectul unor controverse şi al unui demers în justiţie al republicanilor, care au încercat să împiedice deschiderea urnelor în weekend pentru a permite ca buletinele de vot să fie înmânate personal.
Un judecător a respins însă acţiunea în justiţie întrucât, potrivit legii, alegătorii le pot preda până la închiderea urnelor în noaptea zilei alegerilor.