Alin Tişe acuză guvernul de tâlhărie

Alin Tişe acuză guvernul de tâlhărie
Scandalul legat de noul sistem de alocare de către guvern a banilor către primării pe baza unui algoritm de calcul, şuntând consiliile judeţene, e departe de a se termina. Fostul şef al judeţului Cluj, senatorul PNL Alin Tişe acuză guvernul de tâlhărie şi de perpetuare a alocării politice a resurselor în formă mascată.

„HG 14/2015 prin care s-a introdus algoritmul de alocare a banilor este cea mai mare calamitate văzută de administraţiile locale după 1990, e o tâlhărie la adresa comunităţilor", a afirmat Tişe. El susţine că algoritmul inventat de guvernanţi este, de fapt, un mod mai „viclean" de alocare politică a resurselor. „Ideea unei formule pe baza căreia să se aloce banii este binevenită şi a fost susţinută de toate formaţiunile politice, dar formula a fost gândită viclean, astfel încât, dacă veţi lua harta alocărilor veţi vedea că se suprapune aproape perfect peste harta rezultatelor de la alegerile prezidenţiale. Sunt dezavantajate toate localităţile cu populaţie numeroasă, cu încasări la buget peste medie, comunele mari, oraşele şi municipiile, adică exact acele comunităţi care au votat preponderent cu Klaus Iohannis. Nu întâmplător cele mai favorizate judeţe sunt Oltul, de unde provine ministrul de Finanţe şi Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea. În judeţul Cluj, de exemplu, 17 localităţi, printre care şi municipiul Cluj-Napoca s-au trezit cu bugetele reduse cu 37-50% faţă de 2014. Practic 450.000 de locuitori ai judeţului sunt afectaţi de această măsură", a afirmat Tişe.

El susţine că guvernul a avut grijă să taie orice şansă de dezvoltare comunităţilor din afara zonei de interes a PSD. „Guvernul a stabilit un plafon minimal, spunând că nici o localitate nu va avea sub 1,5 milioane de lei. Dar sunt şi e conştienţi că cu aceşti bani abia îţi acoperi costurile de funcţionare, nici vorbă de dezvoltare, aşa că au spus că banii pentru dezvoltare vor fi alocaţi Planul Naţional de Dezvoltare Locală. Numai că aceşti bani vor fi în pixul lui Dragnea. În loc să stabilească un set de trei, patru criterii cumulative pentru alocarea banilor, guvernul a inventat criterii cu nemiluita şi au spus că trebuie îndeplinit cel puţin un criteriu pentru a primi bani, aşa că Dragn ea va putea da banii oricărei localităţi vrea. Mai mult, au inventat şi criterii absurde, de genul intravilanul aportat la suprafaţa ţării, extravilanul raportat la suprafaţa ţării, lungimea drumurilor (ăsta avantajează judeţele din sud, de la câmpie, unde drumurile sunt mai lungi) sau nivelul de colectare a impozitelor în 2013, or este ştiut că în zonele defavorizate impozitul este redus, e sărăcie şi colectările sunt mici, deci nici măcar teoria PSD a solidarităţii nu funcţionează, pentru că localităţile sărace vor deveni mai sărace", a explicat Tişe.

El a transmis o cerere executivului să corecteze, printr-o ordonanţă de urgenţă, criteriile de acordare a banilor. „Unde e descentralizarea, cum mai putem vorbi de dezvoltarea comunităţilor cu bani mai puţini decât anul trecut?", a spus Tişe.

 

Comenteaza