Alin Tișe: „Ne-am fi dorit un rezultat mult mai bun” / Care este marea problemă a PNL-ului, în viziunea șefului CJ Cluj
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 02 Dec 2024, 13:01
- Politica
- Ascultă știrea

Președintele Consiliului Județean Cluj este de părere că scorul obținut de PNL la alegerile parlamentare este clar mai bun decât cel obținut de Nicolae Ciucă în primul tur al prezidențialelor, dar liberalii pot mult mai mult decât atât.
În județul Cluj, Partidul Național Liberal (PNL) a ieșit câștigător, urmat de USR, AUR și PSD. Totuși, la nivel național liberalii s-au clasat doar pe poziția a treia, în spatele celor de la PSD și AUR, acumulând 13,24% din voturile românilor la Camera Deputaților.
În acest context, ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Alin Tișe, liderul forului administrativ județean clujean, pentru a afla cum se vede din tabăra liberalilor acest rezultat.
„În mod evident ne-am fi dori un rezultat mult mai bun. PNL are un bazin mult mai mare și s-a demonstrat la alte alegeri că este posibil. Cauzele sunt multiple. În opinia mea, esența problemei este legată de faptul că PNL-ul, la nivel național, trebuie să se reîntoarcă la valorile și principiile pe care le are și cu care s-a consacrat. Trebuie să pună în practică acest crez în fața oamenilor, a mediului de afaceri și a oamenilor întreprinzători care sunt baza electoratului PNL.
Acest lucru se poate face doar dacă va exista o reformă din temelii. Un partid nereformat nu poate să genereze guvernarea unei țări. Guvernarea fâstâcită, greșită, oameni promovați pe criterii numai de unii știute, incompetența unor lideri de la nivel național, toate acestea au dus la situația de asta. Ei se bazau că primarii și președinții de consilii județene că vor aduce voturi. Dar dacă aceștia nu se mai simt reprezentanți nu pot face o campanie în care nu mai cred.
Liderii naționali trebuie să ajungă acolo doar prin legitimitatea voturilor din teritoriu. Eu, personal, nu cred în liderii care nu au voturi în spate. Nici nu-i pot urma pe cei care sunt inferiori politic. Reforma reală într-un partid este de a pune oamenii competenți și legitimați prin votul românilor în poziții cheie, decidente. Asta nu a învățat PNL-ul atât de mult timp. Fiecare lider al partidului trebuie să știe că are o echipă de oameni, nu de obiecte”, a spus, pentru ZIUA de CLUJ, Alin Tișe.
„Să nu ne mirăm că avem aceleași rezultate dacă nu schimbăm nimic”
Șeful CJ Cluj a precizat că reforma în PNL este una complexă și de durată.
„Aceasta nu se face doar cu o schimbare de conducere. Pleacă un om și vine altul. Nu așa. Reforma pleacă de la modul în care organizezi partidul, modul în care promovezi oamenii competenți în partid, modul în care derulezi un congres și oamenii pe care îi decizi să fie vârful de lance și reprezentativi pentru partid. Partidul trebuie să intre în acest proces. Altfel nu se poate. Să nu ne mai mirăm că avem aceleași rezultate neschimbând nimic”, a explicat liderul forului administrativ județean.
Rezultatele sunt mai bune decât în urmă cu o săptămână, dar puteau fi și mai bune la nivelul țării. La nivel local, organizația Cluj a încercat din răsputeri să recupereze ceea ce am pierdut săptămâna trecută. Parțial am reușit, parțial mai avem de muncit pentru a recâștiga electoratul. Măcar ce am avut la alegerile locale din vară. Toți colegii au făcut ce au putut pentru a aduce cât mai multe voturi. Acum este timpul ca partidul, de la nivel central, să înțeleagă mesajul electoratului, dar și a oamenilor din partid, a aleșilor locali. Oamenii aceștia au așteptări de la liderii lor. Întâi trebuie să reformezi partidul ca apoi să vrei să reformezi altceva” - Tișe.