Video ANALIZĂ Boc vs. Sărmaș / Cum a ajuns un independent să se "măsoare" cu primarul cu șase mandate

ANALIZĂ Boc vs. Sărmaș / Cum a ajuns un independent să se "măsoare" cu primarul cu șase mandate

Victoria lui Emil Boc, care își asigură al șaselea mandat la Primăria Cluj-Napoca, dar și scorul foarte bun al independentului Sabin Sărmaș au fost analizate, luni, la ZIUA LIVE de jurnalistul Mihai Moga și de analistul Horia Nasra.

Conform numărătorii paralele realizate de PNL, Emil Boc a câștigat alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca cu 42,53%, respectiv 52.196 de voturi. Fostul său coleg de partid, Sabin Sărmaș, care a candidat independent, s-a clasat pe locul doi, însă cu un scor pe care nu l-au anticipat nici cei mai pesimiști dintre liberali: 29,37%, respectiv 36.045 de voturi.

Duminică, 9 iunie, a fost una dintre cele mai importante zile din punct de vedere politic la Cluj-Napoca, din ultimii 30 de ani, a subliniat jurnalistul Mihai Moga, directorul ZIUA de CLUJ. Însă, pentru Emil Boc, victoria nu e chiar atât de dulce ca în alți ani.

"Poate pentru prima dată din 2004 încoace, când l-a avut contracandidat pe Ioan Rus, avem la Cluj-Napoca un adversar care s-a apropiat periculos de mult de Emil Boc: Sabin Sărmaș, fost liberal, astăzi candidat independent, care a obținut aproape 30 la sută din voturile clujenilor", a remarcat Mihai Moga.

Horia Nasra a subliniat că scorul obținut de Emil Boc este unul bun, peste cel obținut de partid.

„Am văzut foarte mulți oameni implicați în politică și în media care au simpatizat oarecum cu votul anti-Boc, dar până la urmă să ne uităm pe cifre și să admitem o realitate. După atâția ani de politică, din 2004, în care a trecut prin toate problemele unui politician consacrat, de la a fi premier și a deranja foarte mulți oameni că s-au diminuat pensiile sau salariile, el s-a reinventat cel puțin o dată, și astăzi faptul ca a făcut 45 la sută mi se pare un scor bun, în condițiile în care PNL pierde Consiliul Județean Suceava, PNL pierde Consiliul Județean Timiș la o înțelegere cu PSD, pierde Primăria Deva.

E adevărat că unii s-au așteptat ca Emil Boc să ia 60 la sută, dar cred că e un scor bun și e cu mult peste procentul partidului. Fără doar și poate, Emil Boc este încă o locomotivă pentru PNL, iar pe de altă parte, trebuie să remarc că Sabin Sărmaș a surprins cu un scor bun, mare, sunt curios cum îl va fructifica mai departe, pentru că nu este pe listă de Consiliu Local, doar dacă va intra într-un partid politic iar acesta îi va recunoaște bagajul de voturi și pe care l-a acumulat de la anumiți politicieni de opoziție”.

Mihai Moga: Performanțele slabe ale candidaților ADU și PSD l-au ajutat pe Sabin Sărmaș

Mihai Moga a opinat că rezultatul bun al lui Sabin Sărmaș vine și pe fondul performanțelor mediocre a candidatului ADU (USR-PMP-Forța Dreptei), Viorel Băltărețu, și a candidatului PSD, Aurelia Cristea.

"Viorel Băltărețu a obținut aproximativ 6, iar alianța sub stindardul căreia a candidat are 18 la sută. Este o diferență enormă între realizarea lui Băltărețu și rezultatele ADU. Iar Aurelia Cristea are aproape 5%, iar PSD este la 11,9%. Asta ne duce cu gândul la faptul că o bună parte dintre cei care au votat PSD sau ADU la Consiliul Local Cluj-Napoca au ales Sabin Sărmaș pentru funcția de primar", a declarat Mihai Moga.

În opinia lui Nasra, Viorel Băltărețu a propus niște teme mai așezate, nu a mers pe enertaiment, cum a făcut Sabin Sărmaș.

„Nu poți să spui că Sabin Sărmaș are o bulină neagră sau ceva negativ, dar a mers foarte mult pe zona aceasta de entertaiment, a avut o campanie fantastică, probabil cea mai bună din țară la nivel local, a fost actorul potrivit în campania potrivită și a reușit să capaciteze votul foarte multor tineri, a fost actor în filmul lui, să vedem ce va face cu aceste voturi în toamnă”, a spus Nasra.

Junalistul Mihai Moga a spus că unii dintre apropiații lui Sabin Sărmaș i-au dezvăluit că nici el nu credea că va ajunge la 30 la sută, ci se aștepta la aproximativ 15-20 la sută din voturi.

Cât privește persoana care "a regizat filmul cu Sabin Sărmaș", au existat multe teorii, însă Horia Nasra este de părere că meritul îi aparține candidatului.

„Au fost multe teorii ale conspirației, eu cred că și-a regizat propriul film. E un tip tânăr care simte extrem de bine ce produc rețelele de socializare. Mai mult, a fost aproape de Boc și l-a cunoscut destul de bine, a știut și punctele nevralgice și unde să apese în zona comunicării. Mai mult decât atât, este singurul politician care a folosit la maxim TikTok. Cine nu este atent la toate rețelele de socializare, pierde”, a opinat Horia Nasra.

În condițiile în care candidații Viorel Băltărețu și Aurelia Cristea au obținut scoruri sub cele ale ADU, respectiv PSD, Horia Nasra consideră că partidele ar trebui să își asume nominalizările acestor candidați. Întrebarea de pe buzele tuturor este "unde s-au dus voturile?".

„Este o enigmă unde s-au dus voturile, pentru că nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. În 2020, Emanuel Ungureanu a luat jumătate din scorul partidului, iar candidații PSD cam tot timpul au luat sub scorul partidului. Nu cred că persoanele în sine sunt o problemă, eu cred că aparatele de partid și cei care gândesc campaniile și le coordonează au o problemă. Octavian Buzoianu a luat mult mai puțin ca alianța PSD-ALDE, iar Valentin Cuibus a luat jumătate din cât a luat PSD. La PSD și la USR e repetitiv. S-au dus voturi spre Boc și probabil că mai nou s-au dus voturi spre Sabin Sărmaș. El a fost și incisiv, iată că e loc în Consiliul Local de o politică incisivă și agresivă vizavi de Emil Boc”, a completat Nasra.

A fost "ziua independenților"

Mihai Moga a subliniat că Sabin Sărmaș a venit pe un val destul de favorabil pentru candidații independenți, la aceste alegeri locale.

"La București, Nicușor Dan a obținut 45 la sută, este o victorie zdrobitoare, dublu față de următorul candidat, Gabriela Firea, la Ploiești s-ar putea să avem iar o surpriză vis a vis de candidatul independent (candidatul independent Mihai Polițeanu este noul primar al Ploieștiului - n.red.)".

Înă, în opinia lui Horia Nasra, Sărmaș este un „altfel” de independent.

„Sabin Sărmaș este independent de două luni jumătate, nu este Nicușor Dan, care 10 ani a luptat contra PSD și PNL. Vine din proximitatea lui Emil Boc, cu atât mai mult este mai spectaculos rezultatul lui. Cred că a fost și un vot pro Sabin Sărmaș, dar a fost și un vot anti Boc. Sabin Sărmaș a reușit să găsească punctele nevralgice, sensibile, și mai ales emoționale. În politică, emoția și entertaimentul contează astăzi mai mult ca orice. În viața de zi cu zi, oamenii au parte de entertaiment și de emoții. În 1990, îl ascultai pe Rațiu, astăzi nu îl mai asculți pe Rațiu, ci pe Dana Budeanu... Lumea s-a schimbat, la fel și generațiile, distracția, din păcate, e pe primul loc”, a spus analistul politic.

Ce urmează pentru Sabin Sărmaș?

În opinia jurnalistului Mihai Moga, "Sabin Sărmaș a obținut 30 la sută din voturi, un bagaj important de voturi și încredere, dar acestea nu au un efect direct, imediat, la Cluj, pentru că nu a câștigat alegerile. Rămâne de văzut ce va face cu acest bagaj și dacă îl va putea fructifica în vreun partid politic".

Horia Nasra a analizat câteva variante pe care candidatul independent le poate lua în calcul pentru lunile care urmează.

„Are două variante. Prima este să intre în ADU, prin Forța Dreptei, și să ceară o poziție eligibilă de deputat pentru scorul obținut acum. A doua variantă: dispare din politică. Dacă ar veni la PSD, dat fiind faptul că votanții lui sunt mai degrabă fani USR, PNL... Eu nu cred că bagajul pe care îl are acum l-ar putea muta la un partid de stânga sau unul naționalist”, a declarat Horia Nasra.

Comenteaza