ANALIZĂ | „În intimitatea lui, Marcel Ciolacu și-ar dori să evite candidatura la președinție” / Candidatura lui Ciucă, „naturală”

ANALIZĂ | „În intimitatea lui, Marcel Ciolacu și-ar dori să evite candidatura la președinție” / Candidatura lui Ciucă, „naturală”

PSD și PNL sunt în toiul calculelor pentru alegerile prezidențiale, atrag atenția unii analiști politici contactați de ZIUA de CLUJ.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale și a precizat că în acest moment, un proiect privind un candidat comun al PNL și PSD „nu mai poate să se deruleze”.

Anunțul său nu a surprins, de altfel, pe nimeni. Surprinzător este însă, faptul că PSD nu se grăbește deloc să își dsemnze candidatul, cum se întâmpla în alte dăți. Încă se fac calcule și se numără procentele sondajelor care îl includ și pe fostul social democrat Mircea Geoană.

Horia Nasra, analist politic clujean și fost lider al PSD Cluj, crede că următoarele luni resprezintă testul suprem pentru actualul președinte al Partidului Social Democrat.

„Este o situație rar întâlnită în campaniile PSD (faptul că PSD nu se grăbește cu anunțarea unui candidat – n.red).

Practic, la candidaturile lui Geoană (2009), Ponta (2014) și Dăncilă (2019) panourile de pe drumurile europene / naționale erau împânzite cu prezidențiabilii PSD cu 4-6 luni înainte ceea ce nu este cazul acum. Mai degrabă Nicolae Ciucă este pomovat și George Simion. Cred că în intimitatea lui, Marcel Ciolacu și-ar dori să evite candidatura, să rămână premier, eventual PSD și PNL să meargă la braț la prezidențiale, PSD - premier, PNL - președinte. Însă presiunea armatei PSD este să aibă un lider care să-și asume candidatura la prezidențiale.

Aceste luni sunt testul suprem pentru Marcel Ciolacu în fruntea PSD, asta o pot spune cu siguranță. De asemenea, este de urmărit și ce va face Mircea Geoană pentru că oficialul NATO, tradițional este perceput ca un apropiat al PSD”, spune Horia Nasra.

„Era firesc ca PNL să aibă propriul candidat”

Intrarea lui Ciucă în cursa prezidențială, este, pe de altă parte naturală, consideră, Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj. „Lansarea președintelui PNL Nicolae Ciucă în cursa prezidențială este naturală, era de așteptat, împins de către colegii de partid, împins de președintele Klaus Iohannis, pregătit pentru această încercare.

Nicolae Ciucă va fi cu siguranță un candidat important în acest scrutin, deși până acum, nimic nu îl recomandă ca și prezidențiabil sau ca potențial președinte atât din punct de vedere al prezenței în viața politică, în viața publică și mai mult, din punct de vedere al abilităților sale manageriale și de comunicare.

În același timp, era natural ca PNL să aibă propriul candidat și era greu de crezut că ar putea găsi o altă persoană care să ducă stindardul partidului fără să existe disensniuni majore în interiorul acestuia”, subliniază Mișcoiu.

În opinia sa, PSD nu își desemnează acum un candidat la președinție pentru că vrea să folosească pe termen lung momentul prielnic de după perioada estivală, să arate de asemenea, că procesul de desemnare este un proces mai complicat intern, cu mai multe stadii. „Totodată, Marcel Ciolacu, care cu siguranță va dori să fie candidatul PSD vrea să evite situația în care este sub focurile tuturor, este prim-ministru în funcție și trebuie să guverneze în continuare, înainte de a fi candidat la președinție. Măsurile pe care le ia în calitate de prim-ministru până ce nu va fi candidat la președinție nu pot fi trecute în contul campaniei sau precampaniei pentru alegeri.

De asemenea, există și posibilitatea de a gândi într-o manieră diferită aceste alegeri. Astfel, există și câteva scenarii în afara candidaturii nemijlocite a domnului Ciolacu pentru președinție, sunt oamenii PSD care ar dori ca Mircea Geoană să fie candidatul susținut de PSD, ca și candidat independent, și până ce aceste voci nu vor fi cu totul îndepărtate domnul Ciolacu nu își dorește să intre într-o polemică gratuită”, mai subliniază Mișcoiu.

Reamintim că Nicolae Ciucă a anunțat luni că va candida la alegerile prezidenţiale, dar trebuie să obţină aprobarea partidului, precizând că va merge în filiale pentru a discuta despre candidatura sa.

 

 

Comenteaza