ANALIZĂ | „Victoria lui Trump deschide o perioadă de incertitudine pentru țările europene” / „Se va reseta relația SUA – UE”
- Scris de Anca Colibasanu
- 06 Noi 2024, 18:28
- Politica
- Ascultă știrea
Revenirea spectaculoasă a lui Donald Trump la putere va avea o mulțime de implicații în ce privește relațiile dintre SUA și Europa, atrag atenția analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ.
După o luptă strânsă în unele state, Donald Trump a devenit, din nou, președinte al SUA. Fără îndoială, este o revenire extraordinară, la capătul unei campanii electorale agitate și agresive, în care a făcut o mulțime de promisiuni.
Una din acestea, și poate cea mai importantă, este că va pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, fără să precizeze exact cum și prin ce mijloace, atrage atenția Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.
Acum rămâne de văzut în ce măsură se va și ține de cuvânt având în vedere că nu o dată și-a încălcat promisiunile și că nu mai este în campanie electorală.
„Victoria lui Donald Trump deschide o perioadă de incertitudine pentru țările europene și în special pentru Ucraina. Declarațiile lui Donald Trump înainte de alegeri erau că va încheia războiul în primle 24 de ore găsind o înțelegere cu Rusia, fără să spună cum va face asta. Este desigur o declarație de campanie și nu ar fi nici prima nici ultima pe care Trump nu ar respecta-o, dar cu siguranță față de politica democraților cea a lui Trump este de a face o serie de modificări față de strategia SUA în Ucraina.
Iar temerea legitimă a liderilor europeni este aceea că aceste modificări vor duce în direcția unei reduceri a sprijinului american pentru Ucraina, asociată cu tentative de legitimare a acțiunii internaționale a Rusiei prin negocieri cu aceasta. Or desigur asemenea formulă va certifica faptul că ordinea internațională legitimă bazată pe negociere consens și respectul suvernității statelor nu mai este de actualitate și va permite de fapt Rusiei să poată continua acțiunile de tipul celei începute în Ucraina.
De asemenea, va putea deschide pentru alte state revizioniste posibilitatea ca acestea să învețe lecția și să încerce să facă la rândul lor operațiuni asemănătoare cu cea a Rusiei și anume să atenteze la suveranitatea altor state”, a subliniat Sergiu Mișcoiu pentru ZIUA de CLUJ.
Cât despre perspectivele pentru Europa de Est mai ales, Mișcoiu completează: „Una peste alta, pentru Europa și în special pentru Europa de Est din perspectiva angajamentului față de apărarea colectivă este un pas înapoi (această victorie – n.red) și vor trebui avute în vedere negocieri foarte serioase cu SUA și o politică europeană foarte inteligentă în următorii patru ani pentru ca principalii pași pe care toată lumea se așteaptă să-i facă Trump să nu fie dramatic prejudiciabili poziției europene”.
Nu a avut o contracandidată veritabilă
Pentru unii analiști, pe de altă parte, victoria lui Trump nu este surprinzătoare pentru că nu a avut o contracandidată veritabilă.
Horia Nasra, analist politic clujean și fost lider al PSD Cluj, crede că rezultatele acestor alegeri vor reseta relația dintre SUA și Uniunea Europeană.
„Nu m-a surprins victoria lui Trump, nu a avut un contracandidat veritabil. Este clar că victoria lui Donald Trump va reseta relația SUA - UE. Atenția Americii se va muta spre Pacific, însă cu siguranță că nu va abandona piața europeană. În Ucraina o soluție în afara păcii nu este posibilă, date fiind pierderile teritoriale continue ale Ucrainei dar si relația ușor cariată dintre Trump și Zelenski. Este clar că intern Trump se va orienta spre America tradițională, mai degrabă o Americă creștină decât una versatilă și apropiată a curentului woke.
Una peste alta, nu cred că alegerile din SUA vor influența decisiv prezidențialele de la noi. Cei mai importanți candidați sunt toți pro NATO, UE prin urmare, pentru americani, în România, Dunărea va avea același curs”, a spus Nasra pentru ZIUA de CLUJ.
Citește și:
Donald Trump, discurs de învingător: "Mulțumesc! Vom repara America. Voi opri războaie"