Anul 2022 aduce mai mulți bani pentru Consiliul Județean Cluj

Anul 2022 aduce mai mulți bani pentru Consiliul Județean Cluj

Guvernul Ciucă a acceptat propunerile Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) privind alocarea unor sume suplimentare pentru bugetele forurilor administrative.

Reprezentanţii UNCJR s-au întâlnit, vineri, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Astfel, în proiectul de buget pe anul 2022, sumele de echilibrare pentru bugetele judeţelor vor creşte şi vor avea valoarea minimă de 350 de lei pentru un locuitor, faţă de 250 de lei cât este în prezent.

Bani mai mulţi vor fi şi pentru drumuri. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, alocate pentru finanţarea cheltuielilor pentru drumuri judeţene vor creşte în anul 2022 la 1 miliard de lei, faţă de 420 milioane lei cât a fost în 2021. Suma de 600 de milioane de lei se va asigura prin proiectul de buget pe anul 2022, cu angajamentul că diferenţa de 400 de milioane lei va fi asigurată la prima rectificare, au anunţat cei de la UNCJR.

În ceea ce priveşte asistenţa socială şi protecţia copilului, cheltuielile se vor asigura în procent de 90% din bugetul de stat şi 10% din bugetul propriu al judeţului. Guvernul a mai promis că până la sfârşitul lunii ianuarie 2022 se vor elabora şi aproba normele pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenţei obţinută prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, ceea ce va duce la creşterea veniturile bugetelor locale din concesionare.

UNCJR mai naunţă că părţile au convenit ca „în cursul anului 2022 să se elaboreze şi să se aprobe Codul finanţelor publice locale prin care să se stabilească repartizarea cotelor din impozitul pe venit pe unităţi administrativ teritoriale, criteriile de echilibrare pentru bugetele locale, analiza privind cuantumul impozitelor şi taxelor locale, astfel încât să se asigure o predictibilitate în fundamentarea bugetelor, şi nu modificarea în fiecare an, prin legile anuale ale bugetului de stat, a cotetelor din impozitul pe venit şi criterilor de echilibrare”.

Comenteaza