Băsescu: Problema romilor se rezolvă printr-o politică europeană; nu într-o zi, punându-i în avion

Băsescu: Problema romilor se rezolvă printr-o politică europeană; nu într-o zi, punându-i în avion
Preşedintele Băsescu a declarat că va discuta astăzi, la Bruxelles, cu comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, despre teoria privind soluţia europeană pentru problema romilor, amintind că aceasta a fost promovată de România încă de acum patru ani.

"Nu voi ezita să abordez în discuţiile cu doamna Reding, care de altfel a şi făcut o propunere, problema minorităţii romă. Doamna Reding a făcut o propunere pentru crearea unui grup de state interesate care să încerce să degaje soluţii la nivel european, teoria noastră veche de acum vreo patru ani, când această problemă devenise iarăşi stringentă, dar de data aceasta în Italia, şi anume să avem o proiecţie a rezolvării problemei minorităţii rome la nivel european; revine pe agendă", a declarat Băsescu.

El a arătat că, dacă în urmă cu patru ani propunerea venită de la Bucureşti nu s-a finalizat cu o politică europeană pentru minoritatea romă, de data aceasta ar putea avea şanse de reuşită deoarece iniţiativa vine şi de la comisarul european şi guvernul Franţei.

Băsescu a evidenţiat că problema romilor din Europa nu se va rezolva peste noapte sau "punându-i în avion", ci prin educaţie în primul rând, precum şi alte şanse de integrare socială.

"Problema romilor nu se va rezolva nici într-o zi, nici în două zile, nici punându-i în avion. Problema romilor se va rezolva prin educaţie şi, oriunde s-ar afla, trebuie să aibă şansa la educaţie în primul rând; sigur, şi multe altele, dar educaţia este fundamentală", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, miniştrilor francezi de Interne şi Afaceri Europene, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve, veniţi în vizită în România, că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul "România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă", Băsescu precizând: "România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei".

"În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv la retrimiterea de poliţişti în Franţa, însă nu putem accepta formulări de genulul «România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa». Vreau să ştiţi că România nu îşi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei", a subliniat Băsescu.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, că autorităţile franceze nu "stigmatizează" nici romii şi nici România şi a subliniat că Franţa va continua atât implementarea unor politici de integrare a romilor, cât şi pe cele de expulzare a acestora.

"Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Este una cunoscută de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile contează, ci nici acuzaţiile. Noi nu stigmatizăm nici romii şi nici România. Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontieră, luptă împotriva crimei organizate şi face eforturi de integrare în Franţa. Suntem conştienţi că eforturile trebuie făcute întâi de toate aici, iar acesta este mesajul autorităţilor române", a spus Valls.

Întrebat dacă Franţa va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora în România, Valls a declarat că ambele soluţii sunt luate în considerare.

"Amândouă vor fi continuate cu respectarea regulilor europene şi franceze. Majoritatea romilor care sunt în Franţa trebuie să revină în ţările de origine", a spus el.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franţei, Bernard Cazeneuve, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că problema integrării romilor nu este una care vizează doar cooperarea franco-română, ci mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, şi anume colectivităţile teritoriale care pot să colaboreze cu autorităţile române, Guvernul României care se implică şi îşi asumă nişte responsabilităţi, Guvernul francez, şi nu în ultimul rând Uniunea Europeană.

Cazeneuve a afirmat că problema romilor a fost înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al miniştrilor de externe din UE.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Marţi, acesta a declarat că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

 

Etichete
Comenteaza