Benzina şi motorina, iertate trei luni de superacciză

Benzina şi motorina, iertate trei luni de superacciză
În plină criză în USL, premierul Victor Ponta a reuşit să cadă ieri la pace cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi şi-a obţinut bugetul pe anul viitor.

Controversata nouă acciză de şapte eurocenţi pe combustibil nu se va mai încasa începând din 1 ianuarie, ci abia din 1 aprilie. Aceasta a fost condiţia pusă de Traian Băsescu - şi acceptată de Victor Ponta - pentru a promulga legea bugetului naţional pentru 2014.

Deşi nu prea oferă alternative bugetare pentru sumele prognozate, dar care nu vor mai fi încasate la buget, politicienii clujeni salută compromisul. Vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Aurelia Cristea, crede, totuşi, că amânarea aplicării accizei nu e un lucru bun.


„Nu cred că neapărat amânarea aplicării acestei accize e o soluţie, având în vedere că era nevoie resurse la buget, dar e bine că s-a ajuns la un consens. Pe viitor, însă, ar fi bine să se înţeleagă faptul că politica fiscal-bugetară este apanajul guvernului şi nu trebuie să tot intervină alţii pentru că generează instabilitate şi lipsă de predictibilitate fiscală", a comentat Cristea.


În schimb, senatorul PNL Marius Nicoară e sigur că deja s-au găsit soluţiile financiare alternative. „Sunt convins că au soluţii şi l-au şi discutat. E bine că merge ţara înainte şi asta e important. S-a demonstrat încă o dată că politica e arta negocierii, iată că negocierile au dus la un consens", a spus Nicoară.

Cel mai entuziasmat de amânarea aplicării accizei este vicepreşedintele PDL, Alin Tişe. „Şi PDL a avut aceeaşi poziţie; nu e necesară această acciză pentru a-i mări bugetul electoral lui Liviu Dragnea. Sunt convins că nici după trei luni nu va mai fi aplicată această acciză inutilă pentru că vor avea timp să umple golul prin reducerea evaziunii fiscale şi creşterea colectării taxei pe valoarea adăugată.

Cei din PSD au înţeles în ceasul al doisprezecelea că nu e bună o nouă taxă care va genera doar scumpiri în lanţ şi scăderea puterii de cumpărare a românilor şi a nivelului de trai. E un compromis bun pentru români, nu şi pentru Antonescu şi Ponta, care vor avea mai puţini bani de furat şi vor găsi alte şmecherii pentru a aduce bani la buget", a comentat Tişe.

Comenteaza