Boc: acciza la carburant ia lunar 50 de lei din buzunarul românilor

Boc: acciza la carburant ia lunar 50 de lei din buzunarul românilor
Fostul premier Emil Boc, acum primar în Cluj-Napoca, îl critică pe prim-ministrul Victor Ponta pe tema accizei la carburant: "va lua lunar 50 de lei din buzunarul pensionarilor şi angajaţilor", spune Boc.

Una dintre măsurile prin care e cunoscut mandatul de premier al lui Emil Boc e tăierea pensiilor şi a salariilor din sistemul de stat, dar spune că măsura e temporară şi a venit într-o situaţie de criză - ceea ce nu e cazul acum la introducerea accizei la carburant, spune el. "Acciza la carburant devine instrument de campanie electorală, de a face bani pentru campaniile din acest an", spune Boc. "Când ai creştere economică de 3% nu poţi pune taxe noi, noi veneam de la -7% şi trebuiau măsuri temporare, dar această acciză, taxa pe benzină şi motorină, va lua lunar din buzunarul pensionarilor şi angajaţilor, direct, în jur de 50 de lei, o diminuare a veniturilor ep care le are populaţia".

În plus, spune Boc, din 1 aprilie creşte şi preţul la gaz, va creşte şi în toamnă, "practic în continuare guvernul bagă mâna foarte adânc în buzunarul cetăţenilor, fără să fie perioadă de recesiune".Primul ministru Victor Ponta a declarat în şedinţa de Guvern că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

"O avem în buget, o aplicăm, am discutat împreună cu Petrescu şi Şova (ministrul Finanţelor şi cel al Transporturilor - n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea, iar, pe de altă parte, să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală", a spus Ponta.

El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

 

Etichete
Comenteaza