Boc, despre protestul AUR în cadrul căruia a fost agresat un deputat de Cluj: "S-a trecut linia roșie. Nu ridicați violența la rang de politică de stat"

Boc, despre protestul AUR în cadrul căruia a fost agresat un deputat de Cluj: "S-a trecut linia roșie. Nu ridicați violența la rang de politică de stat"

Primarul Emil Boc, fost premier al României, a condamnat protestul AUR de miercuri și cere tuturor, cetățeni și politicieni să recurgă la violență.

"Cred că am avut cele mai multe proteste, dar niciodată nu s-a depășit linia roșie care s-a depășit la protestul de săptămâna aceasta. Eu spun cu toată sinceritatea, trebuie să stabilească ferm și fără echivoc o linie roșie care să nu fie trecută, niciodată violența nu trebuie să fie ridicată la rang de politică de stat. Avem exemplul perioadei interbelice, când am ajuns la atrocitățile celui de-al doilea război mondial. Dincolo de politicieni, victimele sigure sunt cetățenii nevinovați. Toți trebuie să luăm atitudine, pentru a nu accepta violența. Ne trebuie echilibru și calm. Toate partidele parlamentare trebuie să aibă o atitudine de condamnare a acestor acțiuni. Mă îngrijorească această atitudine violentă în spațiul public. Îi felicit pe profesori, au dat dovadă de civism democratic, s-au desolidarizat când au văzut că unii vor să se alipească cu manifestări antidemocratice", a declarat Boc. 

Simpatizanții AUR au protestat, miercuri, la Parlament față de adoptarea proiectului de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Au fost două manifestații: una în curtea instituției și alta în exterior. Legea a fost votată de Parlament, cu o majoritate covârșitoare, într-o ședință cu scandal, generat de deputații AUR care au venit în plen cu pancarte și care au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

 A fost un adevărat circ: jigniri, atacuri homofobe, îmbrânceli, acuzații de consum de droguri, amenințări. Din fața Parlamentului, manifestanţii AUR strigau: ”Nu cedăm, copiii îi apărăm”, ”Ruşine, ruşine să vă fie”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. Jandarmeria a transmis că manifestațiile sunt ilegale. Când li s-a spus asta, protestatarii au devenit violenți și s-au luat la bătaie cu jandarmii.

Mai mult, liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a fost scuipat și lovit de protestatari. Totodată, deputatul UDMR Csoma Botond a fost huiduit și amenințat de manifestanți care au strigat: ”Luați-i gâtul!”.

Ulterior, manifestanții AUR au încercat să treacă de garduri și să ajungă la profesorii care au venit și ei să protesteze la Palatul Parlamentului pentru a cere salarii mai mari. Jandarmii au intervenit și i-au împiedicat.

Comenteaza