Video Când intră primul escavator pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj. Mircea Abrudean: „Vor veni jumătate dintre români să se trateze”

Când intră primul escavator pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj. Mircea Abrudean: „Vor veni jumătate dintre români să se trateze”

Prima cupă de excavator la Spitalul Regional de Urgență va intra în pământ în jurul datei de 10 mai, a anunțat în exclusivitate la ZIUA LIVE Secretarul General al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean. S-au găsit soluții și pentru finanțarea Spitalului Pediatric Monobloc.

Unele dintre marile proiecte de infrastructură ale Clujului necesită sprijin guvernamental, altele chiar depind de acesta. Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului, a vorbit la ZIUA LIVE despre colaborarea dintre administrația locală și Executiv pentru ca proiectele de la Cluj să își urmeze cursul.

„Există o autonomie la nivelul unității administrativ teritoriale, dar fără sprijinul guvernului e mai greu. Există o colaborare bună, indiferent de culoarea politică a edililor, orice proiect de dezvoltare în general care implică fonduri europene implică și sprijin guvernamental.

Clujul, din fericire, are foarte multe proiecte care se realizează pe fonduri europene, dar și cu sprijin guvernamental. Aș vorbi și de o parte de cofinanțare, pentru că la metrou, în afară de finanțarea din PNRR, care este consistentă, mai avem și finanțarea alocată de către guvern prin bugetul Transporturilor și, evident, partea de finanțare asigurată de bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

Centura metropolitană, de asemenea, finanțată prin Programul Operațional de Transport, e un exemplu de colaborare foarte bun între guvern și administrația locală, pentru că proiectul în sine are ca beneficiar CNAIR , Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere, dar se implementează de către municipiul Cluj-Napoca, în baza unui protocol de colaborare, pentru ca lucrurile să meargă mult mai repede. Evident, beneficiarul final fiind Cluj-Napoca, municipiul este direct interesat ca lucrurile să funcționeze rapid și atunci s-a văzut această eficiență mult mai accentuată la nivel local", a declarat Mircea Abrudean.

Ce se întâmplă cu Spitalul Regional și cu noul spital pentru copii

Mircea Abrudean a mai subliniat că proiecte importante din domeniul Sănătății intră în linie dreaptă, în sfârșit.

„Spitalul Regional de Urgență este un proiect mult așteptat. Iată că a ajuns în sfârșit în faza de execuție, de a vedea prima lopată săpată în pământ, prima cupă de excavator. Asta se va întâmpla până la mijlocul lunii mai, în jurul datei de 10 mai va avea loc această mică ceremonie pentru a marca evenimentul. Săptămâna trecută a fost predat amplasamentul constructorului, iar lucrurile intră în linie dreaptă în sfârșit

Și Spitalul Regional  de Urgență este finanțat, evident, în mare parte din bani europeni. Beneficiarul este Ministerul Sănătăți, dar beneficiarii direcți până la urmă suntem noi, clujenii, și toată regiunea de Nord-Vest. Acest spital nu este doar al clujenilor, aici va veni aproape jumătate din țară să se trateze.

Noi ne-am bătut foarte mult, noi, cei de la Cluj, domnul primar Emil Boc, domnul președinte al Consiliului Județean Alin Tișe, europarlamentarul Daniel Buda, eu și colegii mei, pentru a avea finanțare și pentru Spitalul Pediatric Monobloc. Și el a fost inclus în componenta de finanțare și sperăm să se realizeze, pentru că proiectul este foarte avansat, Consiliul Județean s-a ocupat foarte mult de această componentă.

Avem o ordonanță de urgență pe care Guvernul a aprobat-o în urmă cu două săptămâni prin care s-a clarificat mecanismul de finanțare pentru genul acesta de proiecte, unde este inclus și Spitalul Monobloc, și vom avea finanțarea asigurată pe componenta de împrumut din Banca Europeană de Investiții, pe o componentă a Programului Operațional de Sănătate, deci Spitalul Pediatric Monbloc este inclus la finanțare pe una din aceste soluții statuate deja pe această Ordonanță de Urgență și, din fericire, prin faptul că demersurle au fost făcute anterior, prin ceea ce a făcut Consiliul Județean prin președintele Alin Tișe, suntem în pole position.

Este un exemplu de performanță în domeniul medical, așa cum la fel de important este și ceea ce s-a inaugurat săptămâna trecută la Institutul de Gastroenterologie, acreditarea ca și centru de transplant hepatic. Este o veste extraordinară pentru Cluj. Era dezonorant pentru statutul Clujului să nu avem această posibilitate de face transplant hepatic la Cluj”, a mai spus Mircea Abrudean.

În ce privește proiectul metroului de la Cluj și termenele de realizare a acestuia, Secretarul General al Guvernului se declară optimist.

„Este obligatoriu ca termenele să fie respectate, nu avem de ales. Din metrou, o componentă importantă este finanțată prin PNRR și acea componentă va trebui finalizată până în 2026. Ssunt convins că asta se va întâmpla, pentru că Primăria Cluj-Napoca și domnul Boc fac toate demersurile și au tot sprijinul Guvernului, tot ce a fost necesar de lămurit din punct de vedere administrativ, legal, s-a făcut în regim de urgență, în așa fel încât proiectul să își urmeze cursul și să fie finalizat.

E un proiect ambițios, futurist, dar necesar. După cum bine știm cu toții, nu există altă variantă pentru a rezolva problema traficului. E un proiect pentru care ne invidiază toată țara”, a mai spus Abrudean.

În opinia sa, trenul metropolitan se va realiza mai repede și mai ușor decât metroul.

„Cu siguranță, trenul metropolitan este o soluție foarte bună, este complementar metroului, până la urmă rezolvă componenta de zonă metropolitană mai mult, e o prelungire a metroului, o soluție care a fost studiată, de aceea s-a ajuns la această concluzie și de aceea a fost susținut și promovat de administrația locală, cu sprijinul guvernului. Probabil că are șanse să fie finalizat mai repede, sau o componentă a lui să fie dată în folosință mai repede, pentru că e mai simplu de realizat, nu e de săpat pe sub oraș”, a explicat Mircea Abrudean.

Calitate a vieții în toate orașele din județ, nu doar la Cluj-Napoca

Mircea Abrudean menționează însă și proiecte recente realizate de administrații locale din alte municipii, cum ar fi pădurea transformată în parc de la Dej.

„Parcul Pădurea Bungăr de la Dej e o investiție impresionantă în partea de sustenabilitate, un domeniu pe care insist foarte mult. Ceea ce se întâmplă la Dej confirmă trendul pe care municipiul Cluj-Napoca l-a început, investiția în zone verzi, de agrement și sport este de viitor.

Clujul este recunoscut peste tot în țară ca dezvoltare pe locul unu după București, dar începem să fim cunoscuți și din punctul de vedere al calității vieții. Cluj-Napoca este în top 10 orașe la nivel european din acest punct de vedere și mă bucur că și alte municipii din județ încep să facă pași în acest sens. Investiția de la Dej e foarte bine realizată, cu bani europeni și sprijin guvernamental, sunt 17 hectare de zonă verde, sunt mii de oameni care se pot bucura acolo de ceea ce oferă această locație tradițională, un exemplu de colaborare între administrația locală, guvern și cetățeni”, a concis Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean.

Comenteaza